Jaring Walta (violist)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jaring Walta
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 12 mei 1941
Geboorteplaats Wytgaard
Overleden 16 februari 2020
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Genre(s) klassieke muziek
Beroep musicus, concertmeester
Instrument(en) viool
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jaring Walta (Wytgaard,[1] 12 mei 194116 februari 2020) was een Nederlands violist en vioolpedagoog. De schilder Jaring Walta was zijn grootvader.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Violist[bewerken | brontekst bewerken]

Hij studeerde bij Davina van Wely aan het Muzieklyceum te Amsterdam. Ook heeft hij les gehad van Herman Krebbers. Beiden waren leerling van Oskar Back.

In 1962 kreeg Walta een aanstelling als violist in het Concertgebouworkest. In 1963 won hij het Vriendenkransconcours. In 1965 werd hij concertmeester bij het Overijssels Philharmonisch Orkest. Daarnaast was hij leider van het Overijssels Kamerorkest.

Van 1970 tot 2003 was Walta concertmeester bij het Residentie Orkest, waarmee hij ook als solist optrad in verschillende vioolconcerten, onder meer De vier jaargetijden van Vivaldi, het Dubbelconcert van Bach (samen met Henryk Szeryng), L'arbre des songes van Dutilleux, het Vioolconcert van Schönberg en het Vioolconcert nr. 2 van Bartók.

In de Dr. Anton Philipszaal werd op 9 mei 2003 zijn afscheid als concertmeester gevierd. Hij soleerde daarbij in het voor hem gecomponeerde Celebration van Jan van Vlijmen.

Sinds 1994 was Jaring Walta Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij overleed in februari 2020 op 78-jarige leeftijd.[2]

Viooldocent[bewerken | brontekst bewerken]

Ook als viooldocent was Walta actief. Hij was sinds de jaren zestig hoofdvakdocent viool aan het Twentsch Conservatorium in Enschede en vanaf 1981 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd in 2006 kreeg hij een speciale aanstelling om zijn activiteiten te kunnen voortzetten.

Van zijn leerlingen die finalist waren bij het Nationaal Vioolconcours Oskar Back kunnen worden genoemd: Emmy Storms, Tjeerd Top, Koosje van Haeringen, Ilona Sie Dhian Ho en Nicoline Kraamwinkel. Ook vele van zijn andere leerlingen werden succesvol als soloviolist, als orkestlid en/of in het vioolonderricht, onder wie Maaike Aarts, Nienke van Rijn, Joris van Rijn, Lisanne Soeterbroek, Kerstin Hoelen, Evert Sillem Frederieke Saeijs en Carla Leurs.

Jaring Walta was bij gelegenheid jurylid bij diverse concoursen in Nederland. Tevens was hij bestuurslid van de stichtingen die het Nationaal Vioolconcours Oskar Back, de Iordens Viooldagen en het Davina van Wely Vioolfestival organiseren. Ook was Walta enige jaren lid van de adviescommissie voor de Nederlandse Muziekprijs. Hij was jarenlang voorzitter van de European String Teachers Association (ESTA Nederland).

Opnamen[bewerken | brontekst bewerken]