Jason Walters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jason Walters
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Jason Theodore James Walters
Bijnaam Abu Mujahied Amrikie
Geboren 6 maart 1985
Amersfoort
Nationaliteit Amerikaans, Nederlands
Verdacht van Terrorisme
Straf 15 jaar gevangenisstraf
Overtuiging islamisme
Handlanger(s) Ismail Akhnikh

Jason Theodore James Walters alias Abu Mujahied Amrikie (Amersfoort, 6 maart 1985), is een voormalig lid van de Hofstadgroep.

Rechtszaak[bewerken]

Jason Walters is de zoon van een Amerikaanse vader die als militair in Nederland gelegerd was, en een Nederlandse moeder. Hij werd bekend door zijn deelname aan de Hofstadgroep, waarvan ook Mohammed Bouyeri lid was. Walters werd op 10 november 2004 gearresteerd tijdens de inval in het Laakkwartier in Den Haag waar hij zich samen met Ismail Akhnikh in een pand aan de Antheunisstraat ophield.

Walters gooide op 10 november 2004 in Den Haag een handgranaat naar leden van een arrestatieteam dat hem en zijn handlanger Ismaël Akhnikh wilde arresteren. Vier agenten raakten daardoor gewond. Veertien uur later schoot de politie traangas naar binnen en werden Akhnikh en Walters gearresteerd. De handgranaat zou door Saleh Bouali zijn geleverd. Bij de rechtszaak voerde de verdediging aan dat Bouali een geheim agent van de AIVD zou zijn geweest, maar dat is nooit bewezen.

Na een lange rechtszaak werd hij op 10 maart 2006 door de rechtbank veroordeeld tot 15 jaar cel wegens deelname aan een criminele en terroristische organisatie, poging tot moord en overtreding van de Wet wapens en munitie. Bovendien zou hij enkele jaren geleden samen met anderen een terroristisch opleidingskamp in Pakistan hebben bezocht. Op 23 januari 2008 werd hij in hoger beroep door het gerechtshof in Den Haag opnieuw veroordeeld tot 15 jaar cel. De vrijspraak van deelname aan een criminele organisatie werd in cassatie door de Hoge Raad vernietigd. Deze aanklacht wordt opnieuw (in hoger beroep) behandeld door het gerechtshof in Amsterdam.

Op vrijdag 17 december 2010 heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald dat de Hofstadgroep een organisatie was die het plegen van terroristische misdrijven tot oogmerk heeft gehad. Het hof legde straffen op die varieerden van vijftien maanden tot dertien jaar cel. De hoogste straf was voor Walters. Het hof heeft rekening gehouden met zijn jeugdige leeftijd ten tijde van het gooien van die granaat. Walters was toen 19 jaar oud.

Broer Jermaine Walters werd op 10 maart 2006 vrijgesproken in de rechtszaak rondom de Hofstadgroep.

Begin mei 2013 is Jason Walters vervroegd vrijgelaten. Hij heeft twee derde van zijn straf uitgezeten.

Externe links[bewerken]