Jasper Boeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
17-10-2020
Genomineerd: verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De hiervoor opgegeven reden is: Het is niet de bedoeling om externe links in de lopende tekst te plaatsen. Verder zijn gezaghebbende externe bronnen gewenst, conform WP:BLP.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden. Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Jasper Boeke in 2020, foto Marleen Dalhuijsen

Jasper Boeke is een Nederlandse filmcomponist en acteur. Na zijn opleiding aan de Toneelschool Amsterdam (1995) kwam hij in dienst bij Toneelgroep Amsterdam (nu I.T.A.) en werd bassist bij het Rosa Ensemble. Na 15 jaar fulltime op de planken te hebben gestaan begon hij zichzelf als filmcomponist te ontwikkelen, en kreeg hij kort daarna zijn eerste grote klus: de muziek schrijven voor de Internationaal bekroonde tv-serie A'dam - E.V.A. Regisseur Norbert ter Hall bleef hem in de jaren erna terug vragen voor meerdere series en films, en voor Michiel van Erp schreef hij de muziek voor de miniserie 'Ramses' (Zilveren Nipkowschijf 2014).

'De Regels van Matthijs' won in 2012 een Gouden Kalf, met muziek van Jasper Boeke. In samenwerking met Rui Reis Maia en Diederik Rijpstra won de muziek voor 'De belofte van Pisa' een Gouden Kalf in 2020.[1] Naast sounddesign maakt hij inmiddels ook muziek voor theater in zijn studio in Amsterdam. Ook produceerde hij de gouden plaat 'Lekker met de Meiden' van zangeres Merol, en was hij bassist in De Fonk.

Films en tv-series[bewerken | brontekst bewerken]

Theater[bewerken | brontekst bewerken]

  • Voor Suburbia: De Verlossing, Vijand van het Volk, De Inspecteur en het Meisje, Nachtvlucht
  • Voor Ligthert en Wittenbols: Liefdeslied, Winterbloemen, Vette Dinsdag
  • Voor Tall Tales: One Of These Days, Square 1, Square 2, A Clockwork Orange
  • Voor Rosa Ensemble: Waanzee

Acteur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vast in dienst bij Toneelgroep Amsterdam 1995-2000
  • Paardenkathedraal: free-lance periode 2000-2005
  • Theatergroep Matzer: free-lance periode 2010-2016
  • Theatercompagnie: De Wilde Eend
  • Van den Ende: free-lance periode 2005-2008
  • Filmrollen in o.a. De Storm, Mannenharten, Ellis in Glamourland