Jastorfcultuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vroege IJzertijd:

 Noordse bronstijd

 Jastorf-cultuur

 Harpstedt-Nienburg-groep

 Keltische groepen

De Jastorf-cultuur is een archeologische cultuur uit de IJzertijd in wat nu Noord-Duitsland is. De artefacten dateren van de 6e tot de 1e eeuw v.Chr. De Jastorf-cultuur vormt het zuidelijke deel van de pre-Romeinse IJzertijd. Zij is onder invloed van de zuidelijke Hallstatt-cultuur voortgekomen uit de Noordse bronstijd.

De Jastorf-cultuur is door Gustav Schwantes vernoemd naar een urnengrafveld bij het dorp Jastorf (Landkreis Uelzen) in de huidige Duitse deelstaat Nedersaksen.

Volgens de huidige stand van kennis was de verspreiding van de Jastorf-cultuur begrensd door de Wezer in het westen, de Aller in het zuiden en door Zuid-Denemarken in het noorden. Later breidde de cultuur zich verder naar het zuiden uit in de richting van de Rijn en de Harz. Er zijn ook vondsten bekend uit het Berlijnse gebied en Mecklenburg-Voor-Pommeren.

Men veronderstelt soms dat men de oorsprong van de Germaanse talen binnen de culturen van de pre-Romeinse IJzertijd moet zoeken. De Oostenrijkse historicus Herwig Wolfram lokaliseert de eerste stadia van de Eerste Germaanse klankverschuiving in de Jastorf-cultuur.

De Touwbekercultuur (2900-2450 v. Chr.) zou de voorvader van de latere Keltische, Germaanse, Baltische en Slavische culturen kunnen zijn, samen met het Balkan-Donau complex (rond 3500 v. Chr., waaronder Maliq III in Albanië, Karanovo VII of Ezero cultuur in Bulgarije en Baden-Kostolac in het westen van de Balkan-regio).[1]

Externe link[bewerken]

  1. Mallory, J.P. (1989), Indo-Europeans, Thames and Hudson, London, p. 108, 109