Java 3D

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Java 3D is een op 'scene graph' gebaseerde programmeerinterface voor 3D applicaties (API) voor het platform van de Java programmeertaal . Het loopt met OpenGL of Direct3D. Sinds versie 1.2, wordt Java 3D ontwikkeld door de Java Community Process. JSR 926 beschrijft Java 3D 1.4; per 2006 is de huidige versie 1.4.0_01. Java 3D 1.5 wordt op dit moment ontwikkeld, en zal door een nieuwe JSR gespecificeerd worden om later in 2006 vastgelegd te worden.

Vergeleken met andere oplossingen is Java 3D niet alleen een overkoepeling rondom deze API's voor graphics, maar een interface met ingekapselde programmeermogelijkheden voor graphics die gebruikmaken van een bestaand, object-georiënteerd concept. Hiermee wordt een scene geconstruëerd met gebruik van een "scene graph", wat een voorstelling is van de objecten die vertoond moeten worden. Deze 'scene graph' is opgebouwd als een boom die verschillende elementen bevat die nodig zijn om de objecten af te beelden. Daarbij komend biedt Java 3D uitgebreide ondersteuning voor ruimtelijk geluid.

Geschiedenis[bewerken]

  • Intel, Silicon Graphics, Inc, Apple en Sun hadden allemaal retained mode scene graph API's in ontwikkeling in 1996. Gezien allen een Java-versie wilden, besloten zij tot samenwerking. Dat project werd Java 3D.
  • Ontwikkeling was reeds begonnen sinds 1997.
  • Een publieke beta-versie werd uitgebracht in maart 1998.
  • Eerste versie uitgebracht in december 1998.
  • Vanaf het midden van 2003 tot en met de zomer van 2004 werd de ontwikkeling van Java 3D niet voortgezet.
  • Tijdens de zomer van 2004 werd Java 3D uitgebracht als bronproject voor een gemeenschap en is sindsdien ontwikkeld geworden door Sun en vrijwilligers.
  • Versie 1.4.0 van de API werd uitgebracht op 24 februari, 2006.

Mogelijkheden[bewerken]

Concurerrende technologieën[bewerken]

Java 3D is niet de enige API-optie op hoog niveau om 3D te genereren in Java. Gedeeltelijk door het oponthoud in de ontwikkeling ervan gedurende 2003 en 2004 doken vele concurrerende Java scenegraph technologieën op:

Algemeen Gebruik:

Spellen:

Visualisatie:

Daar bovenop bieden vele andere op C of C++ -gebaseerde "scenegraph API's" ondersteuning voor Java middels JNI.

1rightarrow blue.svg Zie ook: Project Looking Glass Experimenteel Bureaublad in 3D dat Java 3D gebruikt.

Externe links[bewerken]