Javasche Bank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bankbiljet van Nederlands-Indië (1939)
Kantoor te Amsterdam van de Bijbank Javasche Bank (2008)

De Javasche Bank, opgericht in 1828, functioneerde als circulatiebank voor Nederlands-Indië tot de soevereiniteitsoverdracht naar Indonesië in 1949. Het hoofdkantoor werd gevestigd in Batavia (nu Jakarta). De Javasche Bank werd de circulatiebank voor de Republiek Indonesië en werd genationaliseerd in 1953. In 1951 was de bank reeds overgenomen door de Indonesische regering. In 1953 werd ze de centrale bank van Indonesië en de naam werd aanvankelijk veranderd in Bank Nasional Indonesia (BNI) en thans heet de centrale bank Bank Indonesia (BI).

In 1891 werd het kantoor van de Javasche Bank te Amsterdam geopend, dat in 1922 werd omgezet in de Bijbank Javasche Bank, ook wel de Javasche Bank Nederland genoemd. Later werd er ook nog een kantoor in New York geopend. Als rechtsopvolger van het Amsterdamse filiaal van de Bank Indonesia werd in 1965 de Indonesische Overzeese Bank opgericht.

De Javasche Bank had twintig kantoren in Nederlands-Indië, te weten in de plaatsen (huidige spelling) Bandjermasin, Bengkalis, Bandoeng, Cheribon, Jogjakarta, Kediri, Koetaradja, Makassar, Malang, Medan, Menado, Padang, Palembang, Pematangsiantar, Pontianak, Semarang, Soerabaja, Soerakarta, Tandjoengbalai, en Tandjoengpoera.

Presidenten van de Javasche Bank[bewerken]

Kantoor te Batavia van de Javasche Bank (1920-1940)

De president van de Javasche Bank gaf leiding aan het bankbestuur dat verder bestond uit een aantal directeuren en een vaste secretaris. Het gouvernement van Nederlands-Indië benoemde de president en de secretaris, de benoeming van de directeuren was in handen van de aandeelhouders. President van de Javasche Bank vanaf de oprichting in 1828 tot aan de overname van de Indonesische regering in 1953 waren achtereenvolgens:[1]

Externe link[bewerken]