Jay Tavare

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jay Tavare
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 18 juni 1968
Land Verenigde Staten
Bijnaam JT
Werk
Jaren actief 1994-
Beroep acteur, stemacteur
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jay Tavare is een Amerikaanse acteur, die al verscheidene Indiaanse rollen gespeeld heeft in films zoals: een Seminole in Adaptation, een Apache in The Missing, een Cherokee in Cold Mountain en een Cheyenne in Into the West.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd geboren in een Navajo Reservaat, maar leefde tot zijn vijfde bij zijn grootmoeder in Arizona en Californië.[1] Daarna werd hij geadopteerd en bracht zijn hele jeugd door in Europa. Hij werd naar een Britse kost school gestuurd door zijn "sponsor ouders'. Hij noemt hen zo omdat hij niet bij hen woonde, maar ze betaalden wel zijn rekeningen tot hij een sportbeurs kreeg in een Europese particuliere school.

Kort daarop speelde hij mee in verscheidene "Royal Command Performances". Rond die tijd won hij ook de World Free Style Dance Championship met zijn acrobatische breakdancing, elektrische popping routine. Daarnaast was hij ook nog choreograaf en producer van een Spaanse dansgroep genaamd Dance Warriors[2] en werkte hij als club promotor en DJ. He sloot zich ook aan bij enkele bandjes, als zanger en percussionist, die over heel Europa optraden.

Hij had voordien als een kunnen proeven van acteren in Europese reclamespotjes, maar zijn carrière ging pas echt van start toen hij in de jaren 90 terugkeerde naar Amerika om lessen te volgen aan de American Film Institute.[3] Zijn eerste rol was in de film Street Fighter, van Universal, waarin hij het personage Vega, de Spaanse matador, speelde. Op zijn website heeft Tavare gezegd dat hij het personage Vega onmiddellijk voor zijn ogen zag, toen hij het script gelezen had, als een flamboyante vechter die graag een show opvoert.

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen en/of Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. J. Rane, "Film, Jay Tavare", Cowboys & Indian Magazine, (juli 2006).
  2. J. Leydon, "Breaking Native American Stereotypes in High-profile Films", Cowboys & Indian Magazine, (januari 2004).
  3. L. Kennedy, "Jay Tavare", (2004).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]