Jay Tavare

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jay Tavare
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Jay Tavare
Geboortenaam Nader Jai Janani
Geboren Teheran, 9 februari 1968
Land Keizerrijk Iran
Verenigde Staten
Bijnaam JT
Werk
Jaren actief 1994-
Beroep acteur, stemacteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jay Tavare is een Amerikaanse acteur, geboren in Teheran, Iran, die al verscheidene Indiaanse rollen gespeeld heeft in films zoals: een Seminole in Adaptation, een Apache in The Missing, een Cherokee in Cold Mountain en een Cheyenne in Into the West. Zijn vader Mahmood en moeder (naam onbekend) zijn beide van Iranische afkomst. Heeft een zus, genaamd Negi Janani.

Jai ging in 1980 naar Sutton Valence boarding school in Kent, UK. In 1983, onder de naam Jai Janani, won hij de World Disco Champignonship. Hij kwam uit voor Italië. Om hieraan mee te kunnen doen moet je 18 jr of ouder zijn.

Jeugd[bewerken]

Hij werd geboren in een Navajo Reservaat, maar leefde tot zijn vijfde bij zijn grootmoeder in Arizona en Californië.[1] Daarna werd hij geadopteerd en bracht zijn hele jeugd door in Europa. Hij werd naar een Britse kost school gestuurd door zijn "sponsor ouders'. Hij noemt hen zo omdat hij niet bij hen woonde, maar ze betaalden wel zijn rekeningen tot hij een sportbeurs kreeg in een Europese particuliere school.

Kort daarop speelde hij mee in verscheidene "Royal Command Performances". Rond die tijd won hij ook de World Free Style Dance Championship met zijn acrobatische breakdancing, elektrische popping routine. Daarnaast was hij ook nog choreograaf en producer van een Spaanse dansgroep genaamd Dance Warriors[2] en werkte hij als club promotor en DJ. He sloot zich ook aan bij enkele bandjes, als zanger en percussionist, die over heel Europa optraden.

Hij had voordien als een kunnen proeven van acteren in Europese reclamespotjes, maar zijn carrière ging pas echt van start toen hij in de jaren 90 terugkeerde naar Amerika om lessen te volgen aan de American Film Institute.[3] Zijn eerste rol was in de film Streetfighter, van Universal, waarin hij het personage Vega, de Spaanse matador, speelde. Op zijn website heeft Tavare gezegd dat hij het personage Vega onmiddellijk voor zijn ogen zag, toen hij het script gelezen had, als een flamboyante vechter die graag een show opvoert.

Films[bewerken]

Bronnen en/of Referenties[bewerken]

  1. J. Rane, "Film, Jay Tavare", Cowboys & Indian Magazine, (juli 2006).
  2. J. Leydon, "Breaking Native American Stereotypes in High-profile Films", Cowboys & Indian Magazine, (januari 2004).
  3. L. Kennedy, "Jay Tavare", (2004).

Externe link[bewerken]