Jazz in Duketown

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jazz in Duketown
Podium op de Markt (2019)
Podium op de Markt (2019)
Algemene informatie
Datum Pinksterweekend
Locatie centrum van 's-Hertogenbosch
Duur 4 dagen
Genre(s) jazz
Oprichter Jan Bruens
Organisator Stichting Jazz in Duketown
Bijzonderheden gratis, openlucht
Edities
Aantal edities 47
Eerste editie 1962
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jazz in Duketown is het grootste gratis jazzfestival van Nederland in de open lucht. Het wordt georganiseerd tijdens Pinksteren in de binnenstad van 's-Hertogenbosch en trekt jaarlijks tussen de 130.000 en 150.000 bezoekers.[1]

Het festival wordt gehouden op 10 verschillende podia in de stad. Daarbij worden door bekende en minder bekende artiesten in totaal zo'n 80 verschillende concerten gehouden in verschillende hedendaagse jazz-stijlen met cross-overs richting soul, blues, funk, wereldmuziek en dance.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van dit festival gaat terug tot 1962, toen de plaatselijke VVV op de Markt onder deze naam een jazzfestival organiseerde, met een street parade en een jamsessie rond middernacht. Het bestond toen uit een vrijdagavond in de zomer. In 1971 werd het festival omgedoopt tot "Den Bosch vol muziek", waar jazz deel van uitmaakte. In 1974 kreeg het festival zijn oorspronkelijke naam weer terug, maar het besloeg toen niet meer een avond maar drie hele dagen. Aanvankelijk werd er voornamelijk traditionele jazzmuziek gespeeld; vanaf 1977 werden er nieuwe elementen aan toegevoegd.

In 1982 werd de organisatie van het festival verzelfstandigd ondergebracht in een stichting. In dat jaar trad de Big Band Den Bosch voor het eerst op: een groep die geformeerd werd uit leerlingen van de Bossche muziekschool, de Jazz werkplaats. Deze groep treedt sindsdien elk jaar op tijdens het festival.

De 47e editie van 2020[2] ging niet door in verband met COVID-19. In plaats hiervan werden flash-backs gegeven op onder andere de social media van het festival.

Podia[bewerken | brontekst bewerken]

Jazz in Duketown, podium op de Markt (2019)

Er zijn verschillende podia waar de artiesten optreden. De locaties zijn: de Parade (hoofdpodium), Markt, Kerkplein, Hotel Central, Uilenburg, Museumplein, Willem II concertzaal, Minderbroederplein, Lepelstraat en Torenstraat.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Een band die tijdens het festival ontstond was Kytecrash, een uiterst succesvolle samenwerking tussen de trompettisten Colin Benders (Kyteman) en Eric Vloeimans (Gatecrash). Deze band bracht een album uit en speelde daarna op vele (jazz)festivals.

In 2012 werd de Conservatorium Talent Award in het leven geroepen. De deelnemers aan de competitie volgen allen een bachelor- of masteropleiding aan een van de Nederlandse conservatoria en zijn als talent door hun opleiding aangemeld. Deze jazztalenten geven een optreden van een half uur, dat beoordeeld wordt door een vakjury. Winnaars van de Conservatorium Talent Award zijn bijvoorbeeld Maarten Hogenhuis (BRUUT!), Esther van Hees en Jasper van Damme (Castel/van Damme Quartet).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]