Jean-Claude van Rijckeghem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jean-Claude van Rijckeghem (Gent, 1 december 1963) is een Belgische auteur, scenarioschrijver en filmproducent. Hij is de neef van econoom Willy Van Ryckeghem en de achterneef van kunstschilder Jan Van Ryckeghem.

Films[bewerken]

Van Rijckeghem heeft een master in het vertalen en werkte als copywriter, als pers- en promotieverantwoordelijke bij een distributeur van bioscoopfilms, als reportagemaker voor televisie, als filmjournalist en als scenarist van een documentaire over het Belgische Beeldverhaal. In 1994 richtte hij zijn eigen filmproductiehuis A Private View[1] op. Sindsdien werkte hij als scenarist en producent mee aan een groot aantal Vlaamse en Nederlandse speelfilms.

Hij debuteerde met de kortfilm Oktobernacht (1997) in regie van Dany Deprez die ook het idee voor de film leverde. Twee jaar later kwam de jeugdfilm De Bal uit, over een meisje dat haar vader mist en van een mysterieuze zigeuner een magische bal krijgt. De film opende in februari 1999 de jeugdfilm-sectie van het festival van Berlijn en werd later dat jaar in de Vlaamse bioscopen gelanceerd. Van Rijckeghem schreef vervolgens met Chris Craps de jeugdfilm Sciencefiction (2002) over een twaalfjarige jongen die onder invloed van zijn fantasierijke buurmeisje gaat vermoeden dat zijn ouders buitenaardse wezens zijn. De film werd geregisseerd door Dany Deprez met Koen De Bouw en Wendy van Dijk in de hoofdrollen.

Hij produceerde vervolgens de film Verlengd weekend (2005) van regisseur Hans Herbots en scenarist Pierre De Clercq. Jan Decleir, Koen De Bouw en Wouter Hendrickx waren in deze filmkomedie te zien en Veerle Baetens speelde er haar eerste grote filmrol in. De film over een homejacking werd een bescheiden succes in de Vlaamse bioscopen. Van Rijckeghem schreef vervolgens samen met De Clercq de komedie Man zkt vrouw (2007) over een weduwnaar (Jan Decleir) die door zijn buurman (Wim Opbrouck) wegwijs wordt gemaakt in het pad naar de liefde. Regisseur Miel Van Hoogenbemt leverde ook het idee voor de film.

Van Rijckeghem bedacht in 2007 een verhaal over de buurt en het flatgebouw waar hij opgroeide. Hij schreef samen met zijn vriend en collega Pat van Beirs het scenario voor de film die Aanrijding in Moscou zou heten en geregisseerd werd door Christophe Van Rompaey. De film vertelt de romance van een gescheiden moeder van drie met een vrachtwagenchauffeur. De film werd gedraaid voor een habbekrats in twintig dagen tijd en werd een groot commercieel succes in Vlaanderen met 200.000 bezoekers. Vervolgens werd de film geselecteerd door de Semaine de la Critique in Cannes (editie 2008) waar de film drie prijzen in ontvangst mocht nemen, waaronder de SACD-prijs voor beste scenario. De film werd onder de titel Moscow, Belgium in de bioscoop uitgebracht in de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland. De film sleepte in totaal vijftien prijzen in de wacht.

Daarna volgde de speelfilm Meisjes (2009) die Van Rijckeghem schreef met Chris Craps. Geoffrey Enthoven regisseerde deze dramatische komedie over drie zeventigjarige vrouwen die koste wat het kost willen optreden. De film kende zijn internationale première in Montreal en was een succes in de bioscoop.

Van Rijckeghem schreef met regisseur Hans Van Nuffel de Vlaamse film Adem (2010) over het leven en de liefde van een mucoviscidose patiënt. De film werd een kritisch en publiek succes in Vlaanderen. Adem won de Grand Prix des Amériques op het Montreal World Film Festival in Canada en de prijs voor beste debuutfilm (de European Discovery Award) tijdens de European Film Awards. Bij de Vlaamse filmprijzen (nu "Ensors" genoemd) kreeg de film de prijs voor de beste vrouwelijke bijrol (Anemone Valcke) en voor het beste scenario.

In 2012 kwam Brasserie Romantiek uit, een ensemblefilm die zich helemaal afspeelde op Valentijnsavond in een restaurant. De film werd geregisseerd door Joël Vanhoebrouck en was een succes in de Vlaamse bioscopen. Barbara Sarafian kreeg voor haar rol de Ensor voor de beste vrouwelijke bijrol. De film kreeg tijdens zijn festivalcarrière twee keer de prijs van het publiek: op het festival van Festroia (Portugal) en Virton (België).

Van Rijckeghem schreef samen met Kadir Balci de dramatische komedie Trouw met mij! die draait om een Vlaams/Turks huwelijksfeest. De film kwam begin 2015 in de Vlaamse bioscopen uit. De film beleefde zijn internationale première tijdens het filmfestival van Valladolid.

Hij hernam zijn samenwerking met Pierre De Clercq voor de televisieserie Amigo's over vijf ex-gedetineerden die een restaurant beginnen. Hun voornemen om op het rechte pad te blijven, valt al gauw in het water. De Clercq en Van Rijckeghem schreven alle tien afleveringen (50 min) van deze door pers en publiek enthousiast ontvangen reeks die een originele mix bracht van humor, drama en misdaad. De reeks werd geregisseerd door Balci en Hendrik Moonen, die tussen februari en juli 2015 elk vijf afleveringen draaiden.

In augustus 2016 ging de film Vincent in première op het filmfestival van Locarno. De film draait om een depressieve jongeman die door zijn tante wordt meegenomen op een reis door Frankrijk. Vincent betekende voor Van Rijckeghem een nieuwe samenwerking met regisseur Christophe van Rompaey. Het verhaal heette oorspronkelijke Vincent en het Einde van de Wereld. De Frans en Vlaams gesproken film werd in oktober 2017 genomineerd voor de European Film Awards in de categorie 'beste komedie'.

Hij werkte samen de Koerdisch/Belgische regisseur Sahim Omar Kalifa voor de kortfilm Bad Hunter die begin 2016 de shortlist van de Oscars haalde en de speelfilm Zagros die in oktober 2017 in première ging op het filmfestival van Gent. Zagros kreeg in Gent de 'grand prix' van de jury. De film ging ook tijdens de Ensors (september 2018) aan de haal met het beeldje voor 'beste film' (ex-aequo met Le fidèle) en 'beste scenario'.

Samen met regisseur Anke Blondé schreef Van Rijckeghem het scenario voor de speelfilm The Best of Dorien B. De opnamen hadden plaats in de lente van 2018 met Kim Snauwaert, Jelle De Beule, Katelijne Verbeecke en Dirk Van Dijck in de hoofdrollen. De film beleeft zijn wereldpremière op het filmfestival van Rotterdam in januari 2019. De Belgische release is voorzien in september.

Filmografie[bewerken]

Televisie[bewerken]

 • Amigo's, 2015, als scenarist (met Pierre De Clercq) en producent.
 • Helden van Papier (documentaire, regie Dany Deprez), 1989, als scenarist.

Romans en novellen[bewerken]

Uitgever Walter Soethoudt (Facet) had een jeugdboek gepubliceerd op basis van het scenario van de film "Science Fiction" geschreven door auteur Stefaan Van Laere en las de novelle "Tante Dingdong" die Jean-Claude had geschreven voor Vlaamse Filmpjes. Soethoudt was geïnteresseerd om eventueel een jeugdboek van hem uit te geven. Jean-Claude vroeg aan Pat van Beirs of hij hem wilde helpen om verhalen te schrijven rond het personage van Spijker, een 15-jarige Gentenaar die een historisch mysterie moet oplossen. Een eerste korte roman draaide rond de historische figuur van Gerard De Duivel ("Duivelsoog") en een tweede roman ("De Zevende Sluier") rond de 7 ingrediënten van het levenselixir.

Hoewel beide romans in de smaak vielen bij de jeugd, werden ze nauwelijks opgemerkt. Jean-Claude en Pat werkten vervolgens aan een roman rond de historische figuur van de Vlaamse erfdochter Margaretha van Male die "Jonkvrouw" zou heten. In die roman vertelt Margaretha - of Marguerite zoals de auteurs haar benoemen - over haar jeugd op het kasteel van Male bij Brugge. De hele roman is in de "ik-vorm" en in de tegenwoordige tijd geschreven. De roman werd gepubliceerd in 2005 door Facet en won achtereenvolgens de Thea Beckman-prijs voor beste Nederlandstalige historische roman, de Boekenleeuw, de Kleine Cervantes en de prijs van de Kinder- en Jeugdjury. De beide auteurs kregen ook de provinciale prijs voor letterkunde. Het boek werd vertaald in het Frans, Duits, Engels, Deens, Noors, Zuid-Afrikaans en Chinees. Van het boek maakte Theater Zamzam een theaterproductie op basis van een tekst van de auteurs.

In 2010 publiceerden beide auteurs de historische roman "Galgenmeid" die zich afspeelt in de tweede helft van de zestiende eeuw met de oorlog tussen Spanje en de Nederlanden als achtergrond. In de roman wordt een veroordeelde dievegge, de onechtelijke dochter van een Spaans edelman en een Vlaamse kroegvrouw, verplicht om in het Spaanse Sevilla haar vader - een raadgever van koning Filips de Tweede, te bespioneren. "Galgenmeid", uitgegeven door Manteau, kaapte eveneens de Boekenleeuw, de Kleine Cervantes en de prijs van de Kinder- en Jeugdjury weg. Het boek werd vertaald in het Zuid-Afrikaans, Frans en Duits. In 2015 won "Galgenmädchen" in Oostenrijk de "Jugendpreis" voor het beste jeugdboek. In 2018 bracht Theater Froe Froe het toneelstuk "Gitte", een vrije adaptatie van de roman in regie van Marc Maillard met Julie Delrue in de titelrol.

Van Rijckeghems nieuwe roman "IJzerkop" verschijnt in de loop van 2019.

Bibliografie

 • Tante Dingdong, 2000. (Vlaamse Filmpjes, Averbode)
 • Duivelsoog (met Pat van Beirs), 2002. (Uitgeverij Clavis)
 • De Zevende Sluier (met Pat van Beirs), 2003. (Uitgeverij Clavis)
 • Jonkvrouw (met Pat van Beirs), 2005. (Uitgeverij Manteau)
 • Galgenmeid (met Pat van Beirs), 2010. (Uitgeverij Manteau)
 • Amigo's Eerlijke Keuken (met Pierre De Clercq), 2017. (Uitgeverij Manteau)

Stripverhalen[bewerken]

In 2008 vroeg striptekenaar Thomas Du Caju, bekend als medewerker van de populaire reeks Kiekeboe en van zijn eigen reeks Sabbatini bij Dupuis, aan Jean-Claude van Rijckeghem om een stripreeks voor hem te bedenken. Thomas wilde graag een reeks die zich afspeelde in de jaren dertig van de vorige eeuw zodat hij auto's en vliegtuigen uit die periode in het decor kon verwerken. Jean-Claude werkte samen met Pat van Beirs de serie "Betty & Dodge" uit. Een reeks die zich afspeelt in 1937/38 over de aristocratische Engelse Betty die verneemt dat haar biologische vader een Duitse wetenschapper is. Ze gaat hem zoeken en komt in contact met de ongemanierde Amerikaanse fotograaf Dodge. Beide auteurs schreven de scenario's voor de acht stripboeken die Thomas Du Caju tussen 2008 en 2014 tekende. Hoewel de serie "Betty & Dodge" heet, vertelt de strip vooral het verhaal van Betty die evolueert van naïeve society dame naar actie-heldin. Elk deel telt 38 strippagina en de oorspronkelijke hardcover edities zijn aangevuld met dagboekfragmenten, telefoonconversaties en nieuwsberichten die te maken hebben met de hoofdpersonages, hun verhaal en al dan niet verzonnen nieuwsberichten uit die tijd. De eerste zes delen van "Betty & Dodge" werden uitgegeven door Standaard Uitgeverij. De laatste twee door de uitgeverij BD Must, die de reeks ook in een Franse en Duitse vertaling publiceerde.

 • De reeks Betty & Dodge
  • Moord in Manhattan, 2008
  • Crash in Québec, 2009
  • Gijzeling in Kent, 2010
  • Aanslag op Engeland, 2010
  • Vermist in Madrid, 2011
  • Verraad in de Pyreneeën, 2012
  • Valstrik in Venetië, 2013
  • Berlijn zien en sterven, 2014

Met Thomas Du Caju creëerde Van Rijckeghem in 2017 de stripreeks "Little England" voor de Parijse uitgeverij Zéphyr. De Nederlandse editie wordt uitgegeven door Ballon. De twee eerste delen volgen op elkaar en zijn als één afgewerkt verhaal te lezen.

 • De reeks Little England
  • Ruby, maart 2017.
  • Koningscobra, december 2017.

Externe links[bewerken]