Jean-Jacques Cassiman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jean-Jacques Cassiman
in Technopolis Mechelen tijdens de persvoorstelling van een interactieve opstelling over DNA, oktober 2014
in Technopolis Mechelen tijdens de persvoorstelling van een interactieve opstelling over DNA, oktober 2014
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 25 april 1943
Geboorteplaats Brussel, België
Werkzaamheden
Vakgebied Menselijke genetica
Universiteit Katholieke Universiteit Leuven
Soort hoogleraar Emeritus met opdracht
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Jean-Jacques Cassiman (Brussel, 25 april 1943) is een Belgisch onderzoeker en professor in de menselijke genetica.

Hij studeerde in 1967 af aan het Departement Medische Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven en deed daarna vijf jaar onderzoekswerk met betrekking tot de menselijke genetica aan de Stanford Universiteit in de Verenigde Staten.

Van 1976 tot 1981 was hij geassocieerd hoogleraar aan het Departement Menselijke Erfelijkheid in Leuven. In 1981 werd hij gewoon hoogleraar aan hetzelfde departement en werd hij hoofd van het laboratorium voor menselijke mutaties en polymorfismen in het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven (en het Universitair Ziekenhuis Leuven). In 1998 werd hij hoofd van dit Centrum.

Jean-Jacques Cassiman heeft baanbrekend werk verricht op het gebied van de menselijke genetica en het DNA-onderzoek. Hiervoor heeft hij talrijke onderscheidingen gekregen. In 1998 kreeg hij de Francqui-leerstoel aan de Université catholique de Louvain en in 2002 promoveerde hij tot doctor honoris causa aan de University of Medicine & Pharmacy, Iuliu Hatieganu, in Cluj-Napoca (Roemenië).

In 1998 bewees professor Cassiman door middel van DNA-onderzoek dat Karl Wilhelm Naundorff geen nazaat was van de Bourbons en dus zeker niet Lodewijk XVII was. In 2004 bewees hij dat de bewering over een in Parijs bewaard hart, dat het aan Lodewijk XVII — de onfortuinlijke kind-koning — heeft toebehoord, daadwerkelijk klopt.

Hij kreeg in 2004 de opdracht van de Franse autoriteiten om door middel van DNA-onderzoek te achterhalen of het stoffelijk overschot van Napoleon Bonaparte dat in Parijs begraven ligt wel degelijk dat van Napoleon is.

Op 28 mei 2013 ontving Jean-Jacques Cassiman een eredoctoraat van de Universiteit Hasselt, op voordracht van de studenten.

In 2013 bewees professor Cassiman samen met Maarten Larmuseau dat een gemummificeerd hoofd toegewezen aan Hendrik IV van Frankrijk niet van de koning kon zijn. Zij deden dit door het DNA van het hoofd te vergelijken met dat van het mogelijke bloed op een zakdoek van Lodewijk XVI en dat van drie andere nog levende afstammelingen van de Bourbons.[1]

Trivia[bewerken]

  • In de eerste helft van de jaren 60 was hij zanger bij het Trio Cassiman dat hij samen met zijn broer Guido en zijn zus Emmy vormde. Het trio speelde folkmuziek en negrospirituals en was regelmatig te zien op de Vlaamse podia. Toen Jean-Jacques na zijn studies naar Amerika trok kwam er een voorlopig einde aan zijn zangcarrière. Na zijn emeritaat in 2008 begon het trio opnieuw op treden.
  • Hij heeft een cameo als professor Zweizaufen in het Kiekeboealbum Blond en BlauW.

Eretekens[bewerken]