Jean-Jacques Petter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jean-Jacques Petter
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren Parijs, 3 juli 1927
Overleden Parijs, 26 mei 2002
Geboorteland Frankrijk
Bekend van studies van lemuren
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Jean-Jacques Petter was een Franse primatoloog die bekendheid verwierf door zijn studies van lemuren in Madagaskar. Ook zette hij zich in voor de natuurbescherming op het eiland.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Petter maakte in 1956 en 1957 een groot aantal veldstudies verspreid over Madagaskar. Deze studies, die hij samen met zijn vrouw Arlette Petter-Rousseaux maakte, behoorden tot de eersten op het gebied van de ecologie en onderlinge sociale banden van de lemuren. Ook aan de taxonomie van de dieren leverde Petter een aantal belangrijke bijdragen. Zo plaatste hij in 1962 de vari en de rode vari onder het geslacht Varecia.[1] In 1967 plaatste hij en zijn vrouw de pluimoorkatmaki in een eigen geslacht, Allocebus genaamd. In 1977 publiceerde Petter een groot deel van zijn bevindingen in zijn boek Faune de Madagascar.

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

In 1981 reikte het World Wide Fund for Nature een Gold Medal aan hem uit, als eerbetoon aan zijn bijdragen aan de natuurbescherming in Madagaskar. Ook werden diverse Malagassische diersoorten naar hem vernoemd, zoals de kameleon Furcifer petteri (1966, toen nog Chamaeleo willsi petteri[2]) en de knaagdieren Eliurus petteri (1994) en Macrotarsomys petteri (2005). In 2006 werd de juist ontdekte wezelmaki Lepilemur petteri postuum naar Petter genoemd, ter ere van zijn bijdragen op het gebied van de studie naar lemuren.