Jean-Joseph Ansiaux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Jean-Joseph Ansiaux: Portret van Michel-Laurent de Selys Longchamps
Margaretha van Bourgondië-Tonnerre in het Hôtel-Dieu de Tonnerre

Jean Joseph Éléonore Antoine Ansiaux (Luik, 1764 - Parijs, 20 oktober 1840) was een Frans kunstschilder afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden. Hij verbleef in de Franse hoofdstad en schilderde vooral historische schilderijen en portretten.

Levensloop[bewerken]

Ansiaux werd geboren in een advocatenfamilie was voorbestemd om de familietraditie verder te zetten. Zijn voorliefde voor de tekenkunst zorgde ervoor dat zijn ouders hem inschreven aan de pas opgerichte Académie royale des beaux-arts van Luik. In 1782 kreeg hij uit handen van prins-bisschop Franciscus Karel de Velbrück, de oprichter van de Luikse kunstacademie, de gouden medaille. Daarna trok hij eerst naar Antwerpen en daarna naar Parijs waar hij een leerling was van François-André Vincent die hem als één van zijn beste studenten beschouwde.

Ansiaux nam in Parijs deel aan verscheidene wedstrijden waarvan hij er verscheidene won. Hij schilderde vooral portretten van ministers, generaals en andere belangrijke personen uit het tijdperk van het Eerste Franse Keizerrijk. Daarnaast vervaardigde hij ook historiestukken met mythologische en religieuze taferelen.

Ansiaux bleef nauwe contacten onderhouden met zijn geboortestad Luik waar tegenwoordig nog verscheidene van zijn werken te bezichtigen zijn. In 1833 werd hij verheven tot Ridder in het Franse Legioen van Eer. Hij stierf in 1840 in Parijs op 76-jarige leeftijd en ligt er begraven op de Cimetière du Père-Lachaise.

Werken (selectie)[bewerken]

Externe links[bewerken]