Jean-Luc Hudsyn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jean-Luc Hudsyn
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Bisschop van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een bisschop
Geboren 26 februari 1947
Plaats Ukkel
Wijdingen
Priester 24 juni 1972
Bisschop 3 april 2011
Kerkelijke loopbaan
Huidige functie Hulpbisschop van Mechelen-Brussel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Jean-Luc Hudsyn (Ukkel, 26 februari 1947) is een Belgisch geestelijke en hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hudsyn volbracht zijn priesterstudies aan het seminarie in Brussel en werd in 1972 tot priester gewijd. Hij werd kandidaat in wijsbegeerte en letteren (moderne geschiedenis) en licentiaat in de theologie aan de Université catholique de Louvain.

Van 1972 tot 1985 was hij parochievicaris in Brussel en medeverantwoordelijke van de studentenparochie in deze stad. In 1985 werd hij medewerker en in 1988 adjunct van de hulpbisschop voor Waals-Brabant, in 1991 diocesaan medeverantwoordelijke voor de vorming tot het permanent diaconaat en in 1997 medeverantwoordelijke voor de begeleiding van diakens. In 1992 werd hij tot titulair kanunnik benoemd.

In 2002 werd hij directielid van het 'Centre d'Etudes Pastorales' en vanaf juni 2010 bisschoppelijk vicaris voor Waals-Brabant. Hij is bovendien lid van de Raad van Bestuur van de Franstalige katholieke radio (RCF).

Hij is ook nabij betrokken bij de Belgische werking van de Institution thérésienne, internationale lekenorganisatie (gesticht 1911), actief in dertig landen.

Hulpbisschop[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 februari 2011 werd hij door paus Benedictus XVI benoemd tot hulpbisschop in het aartsbisdom Mechelen-Brussel, voor het vicariaat Waals-Brabant. Hij werd titelvoerend bisschop van het voormalige bisdom Apt bij Marseille.

Hij werd op zondag 3 april 2011 in de Nationale Basiliek van Koekelberg door aartsbisschop André Léonard tot bisschop gewijd en koos als wapenspreuk Ut cognoscant te ("Opdat zij U kennen", naar Johannes 17).

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • regelmatig artikels in het diocesaan tijdschrift Pastoralia, waar hij lid is van de redactieraad.
  • vertaling en correctie van de brochures Lire la Bible voor de pastorale animatoren.
  • hoofdredactie voor verschillende documenten voor het Waals-Brabants vicariaat, zoals ‘De zending van de equipes voor pastorale animatie’, ‘Pastorale oriëntaties voor de catechese’ en ‘In de kracht van uw naam'.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]