Jean-Marc van Tol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jean-Marc van Tol
Jean-Marc van Tol tijdens het boekenbal in Amsterdam.
Algemene informatie
Geboren 6 juli 1967
Geboorteplaats Rotterdam
Land Nederland
Beroep Illustrator
Striptekenaar
Cartoonist
Werk
Genre Stripverhaal
Bekende werken Fokke en Sukke
Strips in Stereo
Uitgeverij Catullus
Onderscheidingen Stripschapprijs (2003)
P. Hans Frankfurtherprijs (2006)
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Strip
Kunst & cultuur

Jean-Marc van Tol (Rotterdam, 6 juli 1967) is een Nederlands illustrator, striptekenaar, schrijver en cartoonist.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Van Tol specialiseerde zich bij zijn studie Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam in het Middelnederlands en ging daarna werken als freelance striptekenaar. Zijn opdrachten ontvangt hij onder andere van diverse kranten, het bedrijfsleven, de reclamewereld, de (semi)-overheid en vanuit de woningcorporatiebranche. Zijn belangrijkste werk is de cartoonreeks Fokke en Sukke, waar hij samen met John Reid en Bastiaan Geleijnse de geestelijk vader van is. Van het drietal is Van Tol degene die de tekeningen maakt. Van Tol wordt wel de 'inkopper' van het team genoemd.

In 2003 werd aan Reid, Geleijnse en Van Tol de Stripschapprijs toegekend voor hun gezamenlijke stripwerk (en dan met name Fokke & Sukke).

In 2006 lanceerde Van Tol samen met Gerrit de Jager het boek Strips in Stereo waarin zij en Maaike Hartjes, Hanco Kolk, Erik Kriek, Dick Matena, Peter Pontiac, Mark Retera, Barbara Stok, Joost Swarte, Thé Tjong King, Typex en Henk Kuijpers een stripversie maakten van een lied van een Nederlandse artiest. Bij de presentatie hiervan op 11 maart 2006 in Paradiso werden de originele nummers ten gehore gebracht. Het boek kreeg goede kritieken, werd meermalen herdrukt en Van Tol en Gerrit de Jager ontvingen later dat jaar tijdens De Stripdagen 2006 de P. Hans Frankfurtherprijs voor dit bijzondere project.

In januari 2007 begon Van Tol uitgeverij Catullus. De naam is ontstaan uit het pseudoniem waarmee hij 1989 de kerstprijsvraag van Propria Cures won.[1]

Daarnaast tekende Van Tol ook elke week de strip Kort en Triest in de jongerenkrant 7Days. Van Kort en Triest zijn inmiddels vijf stripalbums uit.

In 2011 presenteerde Van Tol bij de VPRO het televisieprogramma 'Beeldverhaal', waarin hij een overzicht gaf van diverse stromingen en belangrijke personen uit de geschiedenis van het stripverhaal.

In 2018 kwam zijn eerste historische roman uit in een voorgenomen trilogie. Musch was het eerste deel van een drieluik over Johan de Witt. Cornelis Musch is een voorganger van de vermoorde raadspensionaris.[2] In november 2023 verscheen het tweede deel van de trilogie: Buat.[3][4] Het behandelt het politieke leven van Ritmeester Buat.

Triva[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 was Van Tol deelnemer aan Wie is de mol?, waar hij na de tweede aflevering besloot naar huis te gaan.