Jean-Michel Basquiat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jean-Michel Basquiat

Jean-Michel Basquiat (New York, 22 december 1960 – aldaar, 12 augustus 1988) was een Amerikaans neo-expressionistisch (en van oorsprong graffiti)-kunstenaar van Haïtiaanse en Porto Ricaanse afkomst.

Na eind jaren zeventig samen met zijn vriend Al Diaz als graffiti-artiest onder de naam SAMO (van 'same old shit') gewerkt te hebben, maakte hij vanaf begin jaren tachtig zeer 'explosieve' werken op doek. Zijn eerste solotentoonstelling in 1982 werd meteen een groot succes. Datzelfde jaar had hij een relatie met Madonna.[bron?] Hij werkte enige tijd aan gezamenlijke schilderijen met zijn grote voorbeeld Andy Warhol.

Basquiat was de eerste Afro-Amerikaanse schilder die wereldfaam vergaarde. De kunstscene van New York in de jaren tachtig was niet bepaald verstoken van geld en er werden dan ook werken voor ongelooflijke bedragen verhandeld. Hij gebruikte veel drugs. Verguisd en geliefd in de kunstwereld is Basquiat op zeer jonge leeftijd door een overdosis aan zijn einde gekomen.

Zijn naïeve stijl met elementen uit zijn eigen ervaring zijn zeer expressief en kleurrijk en met een grote mate van vrijheid geschilderd. Meestal zijn het grote formaten in acryl met daaroverheen lijntekeningen en teksten met oil-paintstick.

Hoewel zijn werk getergd kan overkomen, sijpelt er ook een bepaalde haast kinderlijke vreugde doorheen[bron?]. Ook impliceert het door de snelle manier van werken een bijna chaotische snelheid, die nog versterkt wordt door de veelheid aan symbolen. Hoewel dit op het eerste gezicht vaak een sinecure en triviaal lijkt, zit er wel degelijk een doordachte lijn in.

In 1996 regisseerde de kunstenaar Julian Schnabel de film Basquiat met in de hoofdrol Jeffrey Wright. Andere rollen werden vertolkt door David Bowie, Gary Oldman, Dennis Hopper, Claire Forlani en Courtney Love. De muziek bij de film werd verzorgd door John Cale (medeoprichter van de The Velvet Underground) en Julian Schnabel.

Externe link[bewerken]