Jean-Michel Charlier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jean-Michel Charlier (Luik, 30 oktober 1924Parijs, 10 juli 1989) was een Belgisch stripauteur. Hij is een van de co-auteurs van de stripreeks Buck Danny, samen met tekenaar Victor Hubinon.

Charlier was waarschijnlijk de belangrijkste scenarist van realistische avonturenstrips van de twintigste eeuw. Wat René Goscinny was voor humoristische strips, was Charlier voor realistische stripboeken. Hoewel hij beroemd werd door zijn schrijverscapaciteiten, begon Charlier zijn loopbaan als illustrator. Hij kwam in september 1944 bij het stripblad Spirou (Robbedoes) werken, waar hij verantwoordelijk was voor onder andere de illustraties van vliegtuigen.

Zijn liefde voor vliegtuigen kon hij twee jaar later kwijt in het schrijven van verhalen voor de reeks 'Buck Danny', geïllustreerd door Victor Hubinon. In de jaren vijftig werkte Charlier samen met vele andere tekenaars, zoals Michel Tacq (De Beverpatroelje), Albert Weinberg (bekend van Dan Cooper), Eddy Paape (bekend van Luc Orient), Dino Attanasio (bekend van Macaroni) en Albert Uderzo (bekend van Asterix).

Samen met Albert Uderzo en René Goscinny richtte Charlier in oktober 1959 het striptijdschrift Pilote op, waarin hij drie succesvolle nieuwe series startte: Tangy en Laverdure (Frans: Tanguy et Laverdure) met Uderzo (en later Jijé); Roodbaard (Frans: Barbe-Rouge) met Victor Hubinon; en Joris Jasper (Frans: Jacques Le Gall) met MiTacq. Op het hoogtepunt van zijn carrière creëerde hij in 1963 de Europese western comic, Blueberry, geïllustreerd door Jean Giraud. In 1985 verdiepte Charlier het karakter van deze cowboy, door het lanceren van de spin-off 'De jonge jaren van Blueberry' (tekeningen door Colin Wilson).

Charlier overleed op 64-jarige leeftijd. Tot zijn dood was hij nog volop bezig met het schrijven van scenario's en het ontwikkelen van nieuwe ideeën.