Jean-Pierre Monseré

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jean-Pierre Monseré
Monseré (rechts) in de kelder van 'Het Kuipke' in Gent, na zijn overwinning in de zesdaagse, in bijzijn van zijn sponsor.
Monseré (rechts) in de kelder van 'Het Kuipke' in Gent, na zijn overwinning in de zesdaagse, in bijzijn van zijn sponsor.
Persoonlijke informatie
Bijnaam "Jempi"
Geboortedatum 8 september 1948
Geboorteplaats Vlag van België Roeselare, België
Overlijdensdatum 15 maart 1971
Overlijdensplaats Vlag van België Lille, België
Ploegen
1969
1970-1971
Flandria-De Clerck-Krüger
Flandria-Mars
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Jean-Pierre "Jempi" Monseré (Roeselare, 8 september 1948 - Lille, 15 maart 1971) was een Belgisch wielrenner.

Biografie[bewerken]

Jean-Pierre Monseré was al een zegekoning in de jeugdcategorieën en bevestigde zijn uitzonderlijke kwaliteiten, waaronder zijn zelfdiscipline en zegehonger, zodra zijn profcarrière startte. Hij had daarbij veel te danken aan de sterke band met zijn (blinde) masseur Jacques Delva, die hem onder andere de elementaire asana's uit de yoga liet uitvoeren.[1]

In september 1969 werd hij profrenner en een maand later won hij als 21-jarige reeds de Ronde van Lombardije. Op 16 augustus 1970 werd hij in Leicester wereldkampioen bij de profs, in de Belgische ploeg met Walter Godefroot, Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck. Hoewel de laatste zijn boezemvriend was, kwam die vriendschap hierdoor toch enigszins onder druk.[1]

In 1971 kwam er bruusk een einde aan zijn leven tijdens de Grote Jaarmarktprijs in Retie, georganiseerd door de Retiese Wielerclub De Zonnestraal, als lichte voorbereiding op de wielerklassieker Milaan-San Remo. De even achterop fietsende Monseré kwam op de weg van Lille naar Gierle met zo'n 45 km/u frontaal in botsing met een auto die bij de graskant wachtte tot alle renners voorbijgereden zouden zijn. Hij overleed ter plaatse volgens de medische diagnose aan een nekslag; er wordt vermoed dat hij seconden voor de aanrijding had omgekeken en de auto te laat had opgemerkt. Bij deze lokale wedstrijd werd door politie, rijkswacht en koersorganisatie geblunderd: men had het niet nodig geacht het gewone verkeer van het koersparcours gescheiden te houden. Volgens de toen geldende reglementering trof de bestuurster van de wagen in elk geval geen blaam. De wetgeving die nog steeds in 2019 geldend is. Signaalgevers hebben geen machtiging het verkeer een richting te geven. Alleen een tijdelijke eenrichtingsverkeer invoeren op basis van de wegcode via een politiereglement en plaatsen van verbodsborden in tegenrichting van de wedstrijd. Ook de nieuwe Belgische wetgeving inzake wielerwedstrijden 28 juni 2019 inzake wielerwedstrijden brengt geen vernieuwing.

Op de plaats van het ongeluk is voor Monseré een monument opgericht. Sinds het overlijden van Monseré organiseert de Retiese Wielerclub De Zonnestraal de Grote Herdenkingsprijs Monseré ter gelegenheid van de kermis in september. Robbe de Hert maakte over Monseré de film De Dood van een sandwichman.

In 1976 kwam de zevenjarige Giovanni Monseré, zijn zoontje, om het leven door op een gelijkaardige manier tegen een auto aan te rijden — met de fiets die hij voor zijn eerste communie had gekregen van Freddy Maertens samen met een klein model van vaders wereldkampioenstrui. Hij ligt begraven bij zijn vader in deelgemeente Beveren.

Tijdens het erfgoedproject 'Het talent van Roeselare' van de stad Roeselare in 2013 werd Monseré als vijfde verkozen in de top 100 van 'Hét talent van Roeselare' of 'de grootste Roeselarenaars' aller tijden.

Palmares[bewerken]

Belangrijkste overwinningen[bewerken]

1968 (Amateur)

1969

1970

1971

  • 1e etappe Ronde van Andalusië
  • 3e etappe Ronde van Andalusië
  • Eindklassement Ronde van Andalusië

Belangrijkste ereplaatsen[bewerken]

Resultaten in voornaamste wedstrijden[bewerken]

Jaar Milaan-San Remo Gent-Wevelgem Ronde van Vlaanderen Parijs-Roubaix Ronde van Lombardije Kuurne-Brussel-Kuurne Waalse Pijl WK op de weg Wereld­ranglijsten
1969 Goud 13e (SPP)
1970 22e 8e 6e 10e 8e Goud ↑ 6e (SPP)
1971 10e

Ploegen[bewerken]

  • 1969 - Flandria-De Clerck-Krüger
  • 1970 - Flandria-Mars
  • 1971 - Flandria-Mars
Voorganger:
Harm Ottenbros
Wereldkampioen wielrennen
1970
Arc en ciel.pngArc en ciel.pngArc en ciel.png
Opvolger:
Eddy Merckx