Jean Kennedy Smith

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jean Ann Kennedy)
Jean Kennedy Smith
Jean Kennedy rond 1953
Geboren 20 februari 1928
Brookline
Overleden 17 juni 2020
New York
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Politieke partij Democratische Partij
Partner Stephen Edward Smith
Beroep diplomaat, activiste
Amerikaans ambassadrice voor Ierland
Aangetreden 24 juni 1993
Einde termijn 17 september 1998
President Bill Clinton
Voorganger William H. G. FitzGerald
Opvolger Mike Sullivan
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Verenigde Staten

Jean Kennedy Smith, geboren als Jean Ann Kennedy (Brookline, Massachusetts, 20 februari 1928New York, 17 juni 2020), was het achtste kind van de negen kinderen van Joseph P. Kennedy en Rose Fitzgerald Kennedy, en daarmee een jongere zus van de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Jean was het meest verlegen en meest beschermde kind van de Kennedy’s. Haar moeder zei dat ze zo laat geboren was dat ze niet de triomfen doch enkel de tragedies van de familie kon meemaken. Ze ging naar het Manhattanville College, waar ze bevriend raakte met twee toekomstige schoonzussen, Ethel Skakel die met Robert zou trouwen en Virginia Joan Bennett die met Ted zou trouwen.

Op 19 mei 1956 trouwde ze in een kleine kapel van de Saint Patrick’s Cathedral in New York met Stephen Edward Smith, een zakenman. Hij nam later de financiën van de familie over en werd politiek adviseur en campagneleider voor de gebroeders Kennedy. Zowel Jean als haar man Stephen logeerden in het Ambassador Hotel in Los Angeles toen haar broer senator Robert F. Kennedy in 1968 vermoord werd op de avond dat hij de Democratische voorverkiezingen had gewonnen.

De Smiths hielden zich meer op de achtergrond vergeleken met andere leden van de uitgebreide familie. Begin jaren 60 vestigden ze zich in New York. Jean kreeg twee zonen: Stephen Smith Jr. (1957) en William Kennedy Smith (1960). Ze adopteerde ook twee dochters: Amanda Mary Smith (1967) en Kym Maria (in 1972 geboren in Vietnam).

Stephen Smith sr. overleed op 19 augustus 1990 aan kanker. In 1991 werd William beschuldigd van verkrachting in Florida maar werd vrijgesproken.

Na het overlijden van Ted Kennedy op 25 augustus 2009 was ze het enige nog in leven zijnde kind van Joseph P. Kennedy sr. en Rose Fitzgerald Kennedy. Ze overleed op 17 juni 2020 op 92-jarige leeftijd.

Ambassadrice voor Ierland[bewerken | brontekst bewerken]

In 1993 wees president Bill Clinton Jean aan als ambassadrice voor de Verenigde Staten in Ierland, de familie was van Ierse afkomst. Smith speelde vijf jaar lang een grote rol in het vredesproces in de regio. In 1998 kreeg ze van de Ierse regering het ereburgerschap. Zij was ook de ontdekker van de Ierse band The Corrs.

Filantropie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1974 richtte Jean Kennedy Smith de Very Special Arts op, een non-profitorganisatie die het artistieke talent voor mentaal en fysiek gehandicapte kinderen promoot. Ze zetelde ook in de raad van bestuur van het John F. Kennedy Center for the Performing Arts.

Zie de categorie Jean Kennedy Smith van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.