Jean Baptiste van Merlen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jean Baptiste Baron van Merlen

Generaal-majoor Jean Baptiste Baron van Merlen (Antwerpen, (doopdatum) 11 mei 1772Waterloo, 18 juni 1815) was een officier in het Franse leger van keizer Napoleon en later in het leger van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

Biografie[bewerken]

Geboren te Antwerpen in 1772, bevond van Merlen zich in zijn twintiger jaren in de door Frankrijk geannexeerde Zuidelijke Nederlanden. Hij voegde zich bij het Franse leger en bereikte daar de hogere officiersrangen.

Hij nam aan Franse zijde als cavaleriegeneraal deel aan de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Tijdens de nasleep van de veldtocht van Napoleon naar Rusland, nam van Merlen deel aan de campagnes in Centraal-Europa. Hij vocht in de Slag bij Lützen (1813) als bevelhebber van de 1e Brigade in de 3rde Division de Cavalerie Légère van Général de Division Baron Louis Pierre Aimé Chastel in het Ie Corps de Cavalerie van Victor de Fay de La Tour-Maubourg. Zijn brigade telde 22 officieren en 520 troepen, waaronder delen van de 6e, 8e, 25e Chasseurs à Cheval en de Chasseurs van het Portugese Legioen, en de 6e Huzaren.

Van Merlen bleef in het Franse leger tot 1815, toen hij zich bij het leger van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden voegde. De val van keizer Napoleon had immers een grote groep werkloze militairen met veel militaire ervaring achtergelaten en de verschillende koninklijke legers boden deze mannen functies aan om de kwaliteit van hun legers op te krikken. Ook koning Willem I rekruteerde voor zijn nieuw opgerichte Nederlandse leger Napoleontische veteranen om zijn royalistische officierenkorps aan te vullen of te vervangen. Cavalerist van Merlen kreeg zo een aanstelling als bevelhebber van de 3rde Lichte Brigade.

Door de terugkeer van Napoleon en de Franse dreiging in de Honderddagencampagne werd er al snel beroep gedaan op het nieuwe Nederlandse leger. Van Merlens brigade nam als onderdeel van de Nederlandse cavaleriedivisie van luitenant-generaal Collaert deel aan de campagne.

Tijdens de Slag bij Quatre Bras op 16 juni 1815 droeg zijn brigade bij aan het slechte imago van de Nederlandse troepen toen een van van Merlens commandanten, de onervaren royalist Willem François Boreel, onder de ogen van de Britten zijn Regiment Huzaren No 6 een roekeloze charge liet aanvatten die uitmondde in een chaotische vlucht waarbij 13 mannen het leven lieten en een groot aantal anderen gewond raakte.

Van Merlen nam twee dagen later deel aan de Slag van Waterloo. Daar liet hij uiteindelijk op tweeënveertigjarige leeftijd het leven.