Jean Dufaux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jean Dufaux
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Jean Dufaux
Geboren Ninove, 7 juni 1949
Land Vlag van België België
Beroep Scenarist
Werk
Genre Strips
Bekende werken * Murena
* De Klaagzang van de Verloren Gewesten
* Djinn
Uitgeverij Dargaud
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Strip

Jean Dufaux alias 'Jean de Productieve', (Ninove, 7 juni 1949) is een scenarioschrijver van talrijke stripverhalen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd geboren in een gegoede familie, die kort na zijn geboorte naar Brussel verhuisde. Als groot filmliefhebber richtte hij op school een filmclub op en volgde hij nadien van 1969 tot 1973 een opleiding in het Institut National Supérieur des Arts du Spectacle et des techniques de diffusion in Brussel, met specialisatie regie en montage. Zo raakte hij vertrouwd met de cinematografische methodieken die later zijn stripscenario’s beïnvloeden. Na zijn opleiding werd hij journalist bij een tijdschrift voor filmprofessionals, Ciné-Presse. Hij schreef ook een (onuitgegeven) roman, L'indiscrétion d'Hypocrine.

Vanaf 1983 besloot hij zich in eerste plaats aan de strip te wijden en kwam bij het weekblad Kuifje terecht. In het begin schreef hij veel in opdracht. Na enkele jaren kon hij eigen, persoonlijke projecten voorstellen. Weerkerende thema's in zijn werk zijn het spel, de illusie van de tijd en de vergankelijkheid, de gewone man geconfronteerd met de macht, het falende geheugen en de waanzin. Ook zijn liefde voor Italië komt veel aan bod. De bijnaam Jean de Productieve dateert uit het begin van de jaren 90 omdat hij toen erg veel creëerde.

In 2013 tekende hij voor het scenario van het tweeëntwintigste album van Blake en Mortimer, De Septimus-Golf. Grafisch werd het album uitgewerkt door Antoine Aubin en Étienne Schréder.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Reeksen[bewerken | brontekst bewerken]

Medewerking[bewerken | brontekst bewerken]