Jean François Paul de Gondi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cardinal de Retz

Jean François Paul de Gondi (Montmirail, 29 september 1613Parijs, 24 augustus 1679), bekend als de kardinaal van Retz, was een Frans aartsbisschop, kardinaal en auteur.

Boek daterend van 1731 (Uitgegeven door J-F Bernard uit Amsterdam).

De Florentijnse bankiersfamilie Gondi was door Catharina de' Medici in Frankrijk geïntroduceerd. Catharina schonk Jérome (Girolamo) de Gondi in 1573 het kasteel dat de kern werd van het Kasteel van Saint-Cloud; zijn hôtel in de Faubourg Saint-Germain van Parijs werd in de volgende generatie het Hôtel Condé. De Gondi verwierven belangrijke bezittingen in Bretagne.

Omdat Jean François Paul de Gondi de eigenschappen miste voor een succesvolle militaire loopbaan, koos hij voor een kerkelijke carrière. Hij kreeg onderricht van de H. Vincentius a Paulo en aan de Sorbonne. Toen hij 18 jaar was schreef hij Conjuration de Fiesque, een historisch essay, waarin al revolutionaire beginselen werden verkondigd. In 1622 werd hij hertog van Retz, in opvolging van zijn oudoom Jean-François de Gondi, die aartsbisschop van Parijs was geworden. Einde 1643 werd De Gondi door de Franse regentes Anna van Oostenrijk aangesteld tot aartsbisschop van Parijs, in opvolging van zijn overleden oudoom. Spoedig sloot hij zich aan bij de Fronde tegen kardinaal Mazarin. Retz steunde daarbij op de burgerij van Parijs. Paus Innocentius X maakte hem in 1652 kardinaal.

Hetzelfde jaar werd De Gondi echter gearresteerd en opgesloten, eerst in het Kasteel van Vincennes en vervolgens in het Château des ducs de Bretagne te Nantes. Twee jaar later ontsnapte hij en reisde hij door Europa. Hij kwam verschillende malen in Rome en hielp mede aan de verkiezing van Alexander VII tot paus. In 1662 kwam hij weer in de gunst van Lodewijk XIV en ging er mee akkoord het aartsbisdom Parijs op te geven. Hij werd benoemd tot abt van Saint-Denis. De volgende jaren vervulde hij een aantal diplomatieke missies. Hij schreef ook zijn Memoirs, in de vorm van een verhaal aan een dame. Alexandre Dumas père steunde op deze memoirs voor zijn boek Twintig jaar later.

De Gondi overleed op 65-jarige leeftijd.

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Jean-François de Gondi
Aartsbisschop van Parijs
1654-1662
Opvolger:
Pierre de Marca