Jean Kluger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jean Joseph Kluger (Antwerpen, 31 maart 1937) is een Belgisch componist, muziekuitgever en muziekproducent.

Levensloop[bewerken]

Jean Kluger was de oudste zoon van muziekuitgever Jacques Kluger die van joodse origine was. Vanaf 1957 kwam Jean in dienst van de World Music Publishing Group, de onderneming van zijn vader. Enkele jaren later begon hij met het schrijven en componeren van liedjes. Zijn eerste succes was Hutje op de heide dat vertolkt werd door Bobbejaan Schoepen. Zijn eerste succes als producer behaalde hij in 1960 met Kili Watch van The Cousins.[1]

Toen zijn vader enige tijd later ziek werd, namen Jean en zijn jongere broer Roland stilaan de fakkel van hun vader over. Jean nam de productie van het werk van Will Tura over van zijn vader en scoorde meteen een hit met Eenzaam Zonder Jou. Na het overlijden van zijn vader in 1963 richtte hij zijn eigen onderneming op. Zijn broer Roland nam de leiding over World Music Publishing Group en het platenlabel Palette Records op zich. Later zou Roland ook een eigen uitgeverij en platenlabel oprichten - RKM (Roland Kluger Music) - dat o.m. Plastic Bertrand, Telex en Two Man Sound onder contract had.

Jean Kluger ging vanaf 1964 nauw samenwerken met tekstschrijfster Nelly Byl die honderden teksten zou schrijven voor artiesten waarvoor hij de productie verzorgde, maar vooral voor Will Tura.

In 1965 huwde Kluger met Huguette Ferlaud, de toenmalige producer van Michel Polnareff, en ging in Parijs wonen. Daar leerde hij Daniël Vangarde kennen met wie hij lange tijd zou samenwerken. Samen schreven ze hits voor onder meer Ottawan, Bananarama, The Gibson Brothers en The Lovelets. Hij stichtte de platenlabels Biram en Topkapi en talloze Vlaamse en internationale artiesten vonden onderdak bij hem waaronder Marva, John Terra, Paul Severs (tot 1973), Johan Verminnen, Dana Winner, The Gibson Brothers, Ottawan, La Compagnie Créole en vele anderen.

Verder schreef Kluger hits voor Dalida, Claude François, Sheila B. Devotion en Sacha Distel. Zijn succesrijkste composities waren:

  • Kili Watch van The Cousins (1 miljoen stuks);
  • Casatchock en Takatakataka van Paco Paco;
  • D.I.S.C.O. (532.000 stuks verkocht in Frankrijk), Haut les Mains van Ottawan, C’est bon pour le moral van La Compagnie Créole (geschreven samen met Daniël Vangarde; 488.000 stuks verkocht in Frankrijk);
  • Cuba en vooral Que Sera Mi Vida (5 miljoen stuks) van The Gibson Brothers (een samenwerking tussen Kluger en Nelly Byl).

In 2016 wordt Jean Kluger voorzitter van het International Certificate for Piano Artists (ICPA), een internationale stichting ter bevordering van jonge, talentvolle pianisten.[2]

Externe links[bewerken]