Jean Koumy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Jean Koumy (foto februari 2009)
Koumy, 2009
Koumy, 1998 (zeldzame zwart-wit)
Koumy, 2000

Jean Ayawo Koumy (Lomé, 22 juni 1961) is een Belgisch kunstschilder.

Leven[bewerken]

Koumy groeide op in de Togolese hoofdstad Lomé. Na bezoek aan een lokale markt raakt hij gefascineerd door de veelkleurige stoffen die de bekende ‘Mama Benz’ er verkopen. In 1972 begint de dan 12-jarige koumy tekeningen en motieven te ontwerpen ter decoratie van die stoffen. In 1973 gaan de eerste textielstoffen in productie met een Koumy-design.

In 1982 vertrekt Koumy naar België. Hij opent er samen met zijn zus een restaurant in Gent. Het is echter pas in 1994 dat hij in Antwerpen een eerste tentoonstelling heeft. De grote doorbraak komt er in 2000 na een expositie in de Central Museum and Art Gallery in Northampton, Engeland.

In 2001 wordt hij geselecteerd voor de Grand Prix d’Art Contemporain de Monaco, georganiseerd door de Fondation Pierre de Monaco. Alzo maakt hij in Monte-Carlo kennis met prinses Caroline. Hij werkt er vervolgens ook drie jaar samen met de galerie Les Amis de l’Art.

Via kunstverzamelaar Olivier D’Oria Dangri maakt hij in 2001 in Londen ook kennis met de befaamde kunstenaars Romero Britto en Franco Adami en exposeert er in de prestigieuze October Gallery. Later volgen nog exposities in onder andere Miami, Nice, Saint-Paul-de-Vence, Parijs en Lomé.

In 2003 ontmoeten Koumy en Corneille elkaar, en zijn onder de indruk van elkaars werk.

Koumy woont nog steeds in Gent.

Stijl[bewerken]

Oorspronkelijk werkt Koumy met gouache, acrylic en inkt op papier, later enkel nog met deze twee laatste. Van herkenbare figuren is nog geen sprake. Enkel een abstracte mengeling van felle kleuren. Stilaan verschijnen in zijn werken verschillende organische vormen, hoofden en andere menselijke delen, die in elkaar vloeien op een voortdurend in vorm en kleur veranderende achtergrond; ze vormen als het ware een compositie van dynamische transformaties en metamorfoses. Ook in de Cobra-beweging vindt Koumy inspiratie.

Zijn recentste stijl is meer figuratief. Hij slaagt er nog meer in zijn levensvreugde, enthousiasme en positivisme over te brengen op doek. Ieder werk oogt evenwichtig, maar elke penseeltrek is spontaan en expressief. Koumy opent zijn wereld maar sluit dan onmiddellijk weer af en laat de toeschouwer zelf verder dromen. Het mysterieuze is nooit ver weg.

Trivia[bewerken]

Koumy, 2008 (privécollectie)
  • In 2001 bood toenmalig Togolees president Eyadéma Koumy een post als minister van cultuur en toerisme aan. Koumy weigerde.
  • Diezelfde Eyadéma heeft een textielrol van 4,20 op 1 meter in zijn bezit met daarop Koumy’s eerste ontwerp.
  • Eén van de vrouwen van voormalig Congolees president Mobutu droeg op het trouwfeest een kleed met een Koumy-motief.
  • Koumy’s werken figureren in de collecties van o.a. Prinses Caroline Monaco, Koning Albert II, the British Red Cross, Koningin Fabiola, …
  • In september 2009 besliste Michèle Faissola, ceo Deutsche bank in London, om Koumy’s werk op te nemen in de prestigieuze Deutsche Bank Collection; ’s werelds grootste bedrijfscollectie.

Externe links[bewerken]