Jean Theodore Stracké

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jean Theodore Stracké
Portret van Johan Theodore Stracké door Sybrand Altmann
Portret van Johan Theodore Stracké door Sybrand Altmann
Persoonsgegevens
Geboren Dorsten, 18 juli 1817
Overleden Keulen, 11 november 1891
Geboorteland Duitsland
Nationaliteit Duits,Nederlands
Beroep(en) beeldhouwer
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jean Theodore Stracké[1] (Dorsten, 18 juli 1817 - Keulen, 11 november 1891[2]) was een Duitse beeldhouwer.

Jean Theodore Stracké was de zoon van Ignatius Johannes Stracké, kunstschilder en beeldhouwer die zich in Arnhem vestigde. Verder had hij een broer Frans, die ook beeldhouwer werd en Gottfried. Jan verhuisde in 1842 met zijn ouders naar Arnhem, daarna werd hij leerling in Brussel van Willem Geefs en Karel Geerts. Na wat omzwervingen in Duitsland, Engeland en Frankrijk vestigde hij zich in 1848 in Rotterdam. Daar werd hij aangesteld als docent aan de Academie van Beeldende en Technische Kunst. Na 1860 pendelde hij heen-en-weer tussen Duitsland (Münster en Berlijn) en Nederland. In 1865 werd hij docent aan de Teeken en Ambachtschool in Amsterdam en werd hij ingeschakeld bij de realisatie van het Vondelmonument, naar het ontwerp van Louis Royer. Van 1876 tot 1891 was hij directeur van de Koninklijke School voor Nuttige en Beeldende Kunsten in 's-Hertogenbosch. Zijn twee zoons Frans en Leo werden beide later ook verdienstelijk in de beeldende kunst.

Zijn werk[bewerken]

Op het Domplein in Utrecht staat een door hem gemaakt beeld van Jan van Nassau, gemaakt in opdracht van de gemeente Utrecht. Hij draagt een pofbroek, over zijn schouders heeft hij een mantel gedrapeerd. In zijn rechterhand heeft hij een oorkonde, waarop 'Utrecht 1579' staat.

Op de achterzijde is een bronzen plaat met de tekst:

Jan van Nassau, stadhouder van Gelre en oudste broer van Willem van Oranje, heeft zich in het bijzonder ingezet voor de totstandkoming van de Unie van Utrecht, die op 23 januari 1579 in de kapittelzaal van de dom werd gesloten. Deze unie wordt beschouwd als de grondslag van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en daarom ook van de huidige Nederlandse staat.

Er staat ook nog een cirkel met zeven pijlen en het motto 'Eendragt maeckt magt'.

Het beeld is in 1883 gegoten in de fabriek van Merkelbach van Enkhuizen & Co te Breda.

In Rotterdam staat een beeld van Stracké uit 1860. Het stelt Hendrik Tollens voor, een beroemd Nederlands dichter.

Literatuur[bewerken]

Zie ook[bewerken]