Jean Thomassen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jean Thomassen
Jean Thomassen in 2010
Persoonsgegevens
Geboren 5 september 1949
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Schilder, schrijver
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1975 – heden
Stijl(en) absurd realisme
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jean Thomassen (Den Haag, 5 september 1949) is een Nederlands schilder en schrijver.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Jean Thomassen schilderde in de anonimiteit van zijn atelier in Den Haag tot de actrice Ine Veen in 1974 zijn atelier bezocht. Zij was onmiddellijk gecharmeerd door het werk van deze eigenzinnige schilder en bezorgde hem zijn eerste expositie in de Haagse galerie Artim, destijds de thuishaven van bekende realisten, waaronder Carel Willink, Johfra en Henk Helmantel. Zijn werk werd eind jaren tachtig bekroond met prijzen in Canada, de Verenigde Staten en Bulgarije. Hij is een exponent van het absurd realisme. Overzichtstentoonstellingen in het museum Markiezenhof in Bergen op Zoom (1995) en in het Westfries Museum (2000 en 2001) trokken veel belangstelling van pers en publiek.

Bredere bekendheid kreeg hij in 1991 door een reeks herdenkingstentoonstellingen rond ballerina Anna Pavlova. Hij schreef de biografie Anna Pavlova, triomf en tragedie van een megaster die zou ontaarden in een internationale actie voor de terugkeer van de stoffelijke resten van Pavlova van Londen naar Rusland.

Sinds 1998 vermeldt het Guinness Book of Records Thomassen als de maker van het kleinste olieverfschilderij ter wereld. Het meet 1,2 x 1,2 mm en stelt het rechteroog van Ine Veen voor. Thomassen schildert veel portretten in opdracht; vaak met gemalen Egyptische mummie, vermiljoen, smalt en andere antieke verfstoffen. Gerard van Hulst schreef een boek over de absurde realiteit van Thomassen en de schilder zelf is auteur van Oude meesters van morgen, een boek over de Daan Enneking-collectie. Andere publicaties zijn o.a.: Zwendel in de Kunst- en Antiekhandel, Smeerlappen in de kunst, Het Evangelie van het kwaad, Mediums en andere fenomenen, paranormaal of bedrog?, Egypte eerder en anders, Muziek van de duivel en Was Adam een gorilla?.

In 2010 werd Thomassen benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn bijdragen aan de Nederlandse schilderkunst. In december 2014 behaalde hij de eerste prijs in de "Palm Art Award" wedstrijd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]