Naar inhoud springen

Jean Thomassen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jean Thomassen
Jean Thomassen in zijn atelier (2023)
Persoonsgegevens
Geboren Den Haag, 5 september 1949
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Schilder, schrijver
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1975 – heden
Stijl(en) absurd realisme
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jean Thomassen (Den Haag, 5 september 1949) is een Nederlands schilder en schrijver.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Jean Thomassen schilderde in de anonimiteit van zijn atelier in Den Haag tot de actrice Ine Veen in 1974 zijn atelier bezocht. Zij was onmiddellijk gecharmeerd door het werk van deze eigenzinnige schilder en bezorgde hem zijn eerste expositie in de Haagse galerie Artim, destijds de thuishaven van bekende realisten, waaronder Carel Willink, Johfra en Henk Helmantel. Zijn werk werd eind jaren tachtig bekroond met prijzen in Canada, de Verenigde Staten en Bulgarije. Hij is een exponent van het absurd realisme. Overzichtstentoonstellingen in het museum Markiezenhof in Bergen op Zoom (1995) en in het Westfries Museum (2000 en 2001) trokken veel belangstelling van pers en publiek.

Bredere bekendheid kreeg hij in 1991 door een reeks herdenkingstentoonstellingen rond ballerina Anna Pavlova. Hij schreef de biografie Anna Pavlova, triomf en tragedie van een megaster die zou ontaarden in een internationale actie voor de terugkeer van de stoffelijke resten van Pavlova van Londen naar Rusland.

Sinds 1998 vermeldt het Guinness Book of Records Thomassen als de maker van het kleinste olieverfschilderij ter wereld. Het meet 1,2 x 1,2 mm en stelt het rechteroog van Ine Veen voor. Thomassen schildert vaak met gemalen Egyptische mummie, vermiljoen, smalt en andere antieke verfstoffen. Hij is waarschijnlijk een van de laatste schilders die deze verfstoffen gebruikt. De in België woonachtige Gerard van Hulst schreef in 1995 een boek over de absurde realiteit van Jean Thomassen, die we ook als auteur kennen van een groeiende reeks boeken en artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Op 17 november 2008 ging de belangrijke Ennekingcollectie met 183 realistische werken in vlammen op. Hieronder bevonden zich een dozijn werken van Jean Thomassen waaronder zijn Egyptisch drieluik dat met 170 x 540 cm, zijn tot nu toe grootste werk was.

In 2010 werd Jean Thomassen benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn bijdragen aan de Nederlandse schilderkunst. In 2013 werd zijn werk in Leipzig bekroond met een Merit Award, een jaar later won hij in Duitsland de First Prize Palm Award.

Ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag werd hij in 2019 geëerd met een overzichtstentoonstelling in Museum Slager in Den Bosch. Hier waren voor het eerst een aantal van zijn belangrijkste werken samen te zien. De tentoonstelling trok enorme belangstelling van publiek en pers.

De Engelse verzamelaar en Thomassenkenner Glenn Janes schreef speciaal voor deze tentoonstelling een boek over de schilder die bekend werd door zijn absurde schilderijen met luchten vol spijkers, gebakken eieren, scheve huizen met huilende dakpannen en overal loerende ogen. Veel van die schilderijen bevinden zich in het buitenland. Onder zijn belangrijkste werken  rekent men: Egyptian Tryptic, 1900 & Yesterday en Last Judgement Day een typerend drieluik waarop God met een atoombom wordt opgeblazen. Het was een half jaar te zien in Museum Slager in Den Bosch, tijdens de festiviteiten rond het Jeroen Boschjaar in 2016, want Thomassen wordt door sommige recensenten (b.v. Rob Bakker, NHD 10-8-2019) aangemerkt als onze hedendaagse Jeroen Bosch.

Enkele schilderijen van Jean Thomassen[bewerken | brontekst bewerken]

Boeken van Jean Thomassen[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Jean Thomassen is ook de ontwerper van de allereerste Rock and Roll Bootlegs die in Nederland begin jaren zeventig verschenen bij White Label en Redita Records.  

Over Jean Thomassen[bewerken | brontekst bewerken]

  • J. Fitzsimmons: Jean Thomassen. 1977 (limited edition).
  • Gerard van Hulst: De absurde realiteit van Jean Thomassen. Amsterdam, Van Soeren, 1995, ISBN 9789068810554
  • Glenn Janes: Absurd Realism, Jean Thomassen. U2pi, 2019, ISBN 9789087598419

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jean Thomassen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.