Jeanloup Sieff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jeanloup Sieff
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Jean Louis Sieff
Pseudoniem(en) Jeanloup Sieff
Geboren 15e arrondissement van Parijs, 30 november 1933
Overleden 7e arrondissement van Parijs, 20 september 2000
Land Frankrijk
Werk
Beroep fotograaf
Rechten oeuvre auteursrechtelijk beschermd
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jeanloup Sieff (Parijs, 30 november 1933 - aldaar, 20 september 2000) was een Frans fotograaf, vooral bekend om zijn modefoto's, portretten, reportages, landschappen en naakten, veelal in zwart-wit.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Sieffs ouders waren van Poolse herkomst. Hij studeerde fotografie in Parijs en Vevey. In 1954 begon hij te werken als fotojournalist en modefotograaf voor het tijdschrift Elle. Later verbond hij zich ook freelance aan Magnum Photos. Van 1961 tot 1966 verbleef hij in New York, waar hij werkte voor bekende tijdschriften als Vogue, Harper's Bazaar en Paris Match. Daarna keerde hij terug naar Parijs.

Behalve als mode- en reportagefotograaf maakte Sieff ook naam als portretfotograaf en kunstfotograaf. Hij werkte vooral in zwart-wit en maakte overwegend gebruik van een groothoekobjectief. Hij trok de aandacht met zijn naakten, maar maakte veel dans- en balletfoto’s. Hij werkte graag met modellen uit de danswereld vanwege hun lichaamsbeheersing en de manier waarop ze ruimte kunnen vullen.

Sieff werd meermaals onderscheiden en werd in 1992 opgenomen in het Franse Legioen van Eer. Hij overleed in 2000, 66 jaar oud. Tegenwoordig wordt hij gerekend tot de belangrijkste fotografen uit de vorige eeuw. Zijn werk verscheen internationaal in tal van fotoboeken. In 2010 bracht een verzameling van zijn foto's bij het veilinghuis Christie's in totaal 416.300 euro op.

Literatuur en bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]