Jeanne-Louise Calment

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jeanne Calment
Jeanne-Louise Calment in 1897
Jeanne-Louise Calment in 1897
Algemene informatie
Volledige naam Jeanne-Louise Calment
Geboren Arles, 21 februari 1875
Overleden Arles, 4 augustus 1997
Doodsoorzaak onbekend
Nationaliteit Vlag van Frankrijk Frankrijk
Bekend van Officieel oudste inwoner van Frankrijk, Europa en de wereld ooit. Ze is tevens de eerste persoon die officieel ouder werd dan 116 en tot op heden de enige persoon ooit die officieel ouder werd dan 120.
Portaal  Portaalicoon   Antropologie

Jeanne-Louise Calment (Arles, 21 februari 1875 – aldaar, 4 augustus 1997) uit Frankrijk was de oudste mens ooit van wie de geboorte- en sterfdatum officieel vaststaan. Ze leefde 122 jaar en ruim vijf maanden.[1] Niet alleen geldt ze als de oudste persoon ooit, ze heeft met 9 jaar en bijna 6 maanden langer dan wie ook de titel "oudste (nog levende) mens" gedragen.

Biografie[bewerken]

Jeanne-Louise Calment in 1915, 40 jaar oud
Geboortebewijs van Jeanne Calment

Tijdens haar jonge jaren heeft Calment eens Vincent van Gogh ontmoet, toen die een schildersdoek kwam kopen in de stoffenwinkel van haar oom. Ze vond hem "vies, slecht gekleed en koppig" en "lelijk en ruikend naar alcohol".[1][2][3] Ter gelegenheid van de 100e sterfdag van Vincent van Gogh in 1990 werd er een uitgebreid interview met Calment gehouden.

Calment heeft haar hele leven in Arles gewoond. Nadat ze haar klassiek brevet haalde op school, bleef ze thuis wonen tot aan haar huwelijk. Ze trouwde in 1896 met haar achterneef Fernand Calment, die in 1942 overleed na bedorven kersen te hebben gegeten. [4][1] Uit hun huwelijk ontsproot één dochter, Yvonne. Zij werd geboren in 1898 en overleed reeds op 37-jarige leeftijd. Yvonne had op haar beurt een zoon, Frédéric, geboren in 1926. Frédéric overleed in 1963 bij een verkeersongeluk.[4] Hierna had Calment geen erfgenamen meer.

In 1965 sloot Calment een lijfrente-contract met notaris André-François Raffray. Hij zou na Calments dood haar appartement in een flat krijgen. In ruil hiervoor zou hij Calment tot haar overlijden een maandelijkse toelage van 2500 frank betalen. Wat op het eerste gezicht een lucratieve belegging was - Raffray was 48 jaar en Calment 90 -, kostte uiteindelijk een klein fortuin, omdat zij onverwacht lang in leven bleef. Raffray stierf zelfs nog vóór haar (in 1995), zodat zijn weduwe de betalingen moest voortzetten tot aan Calments dood. In totaal werd twee maal de marktwaarde voor het appartement betaald voordat Raffrays vrouw het erfde.[1]

Pas in 1985 ging de 109-jarige Jeanne Calment, een maand voor haar 110e verjaardag, in een rusthuis wonen; niet vanwege lichamelijke of geestelijke problemen, maar uit voorzorgsmaatregel vanwege een brandje in haar keuken. Op 20 juni 1986 werd ze, na het overlijden van Eugénie Roux, de oudste nog levende persoon uit Frankrijk en in 1988 werd in het Guinness Book of Records voor het eerst melding van haar gemaakt als oudste mens ter wereld, maar die nominatie werd een jaar later ingetrokken. De Amerikaanse Carrie C. White, die op 14 februari 1991 overleed, was namelijk naar verluidt een jaar eerder dan Calment geboren. Dit is echter niet zeker, waardoor Calment mogelijk al van 1988 tot 1997 de oudste mens ter wereld is geweest.

Op 17 oktober 1995 overtrof Calment het – betwijfelde – record van 120 jaar en 237 dagen van de Japanner Shigechiyo Izumi en werd daarmee officieel de nieuwe langst levende mens aller tijden. Na haar 122e verjaardag in februari 1997 gaf ze geen interviews in het openbaar meer. Ze overleed enkele maanden later, op maandag 4 augustus 1997 rond 22:45 CET. Hoewel haar doodsoorzaak niet duidelijk werd, zei een van haar biografen, Jean-Marie Robine, dat door het vermijden van de interviews haar de kans werd gegeven om te sterven en dat ze uiteindelijk ook hierdoor is gestorven; de aandacht zou haar volgens hem namelijk in leven gehouden hebben. Ondanks dat Calment blind en zo ernstig doof was dat het vrijwel onmogelijk was om met haar te communiceren, was ze een maand voor haar overlijden nog in goede gezondheid en tot haar dood nog helemaal helder van geest.[1][2][5]

Na Calments dood werd de Canadese Marie-Louise Meilleur de erkende oudste persoon ter wereld.[6]

Gezondheid en levensstijl[bewerken]

Calment kwam uit een rijke familie en heeft nooit hoeven werken. In plaats daarvan leidde ze een rustig leven met veel hobby's, zoals tennis, fietsen, zwemmen, rolschaatsen, piano en opera, waarvan ze er een aantal (waaronder fietsen)[7] tot na haar 100e verjaardag heeft volgehouden. Samen met haar man heeft ze ook Esperanto geleerd.[8] Ze kon goed lopen totdat ze op haar 114e haar dijbeen brak en geopereerd moest worden.[9] Gedurende de rest van haar leven zat ze in een rolstoel. Op haar 116e verjaardag had ze griep.[10] Ze dronk regelmatig port en at een kilo chocolade per week.[7] Tot vijf jaar voor haar dood heeft ze gerookt.[1] Oud worden zat bij Calment wel in de familie; haar moeder Marguerite Gilles werd 86 jaar oud, haar vader Nicolas Calment 93 en haar oudere broer François 97.

Carrière[bewerken]

In 1965 speelde Calment een rol in de korte film Vincent Van Gogh: Darkness Into Light, die was bedoeld als promotie voor de film Lust for Life over het leven van Van Gogh. Op 114-jarige leeftijd speelde Calment mee in een film over haar eigen leven, Vincent et moi, wat van haar de oudste mens maakte die een rol in een film heeft gespeeld.[11] Ter gelegenheid van haar 121e verjaardag werd een cd uitgebracht met daarop herinneringen van Calment, op een achtergrond van onder andere rapmuziek.[7]

Trivia[bewerken]

  • Toenmalig president Jacques Chirac noemde haar eens "de grootmoeder van iedereen in Frankrijk".[12]
  • In maart 2015 overleed de Mexicaanse Leandra Becerra Lumbreras. Naar verluidt is zij vijf jaar ouder geworden dan Jeanne Calment, maar dit is niet officieel bevestigd omdat Lumbreras' geboorteakte ontbreekt.
Voorganger:
Florence Knapp
Oudste erkende levende mens ter wereld

11 januari 1988 – 4 augustus 1997

Opvolger:
Marie-Louise Meilleur
Voorganger:
Anna Eliza Williams
Oudste erkende levende mens van Europa

27 december 1987 – 4 augustus 1997

Opvolger:
Lucy Jane Askew
Voorganger:
Augusta Holtz
Oudste erkende levende mens ooit
Opvolger:
n.v.t.
Wikiquote Wikiquote heeft een of meer citaten gerelateerd aan Jeanne-Louise Calment.