Jeanne-Marie Leprince de Beaumont

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jeanne-Marie Leprince de Beaumont
Jeanne-Marie Leprince de Beaumont
Algemene informatie
Geboren 26 april 1711
Geboorteplaats Rouen
Overleden 8 september 1780
Overlijdensplaats Chavanod, hertogdom Savoye
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Beroep schrijver, gouvernante
Werk
Genre verhalen, gedichten, sprookje
Bekende werken Le Triomphe de la Vérité, Belle en het Beest
Dbnl-profiel
Lijst van Franstalige schrijvers
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Jeanne Marie Leprince de Beaumont (Rouen, 26 april 1711 - Chavanod, 8 september 1780) was een Franse schrijfster. Haar eerste boek, het moraliserende Le Triomphe de la Vérité, werd in 1748 gepubliceerd.

Ze trouwde voor het eerst in 1743, maar dit huwelijk werd twee jaar later geannuleerd. In 1746 verliet ze Frankrijk om in Londen te gaan werken als gouvernante. Tussen de lessen door vertelde ze haar studenten sprookjes en verhalen. Ze werkte ondertussen verder aan haar literaire carrière door verzamelde werken te publiceren, die ze "tijdschriften" noemde. Deze "tijdschriften" waren meestal educatieve en moraliserende verhalen en gedichten voor kinderen over het goede wat een mens moet doen. Jeanne-Marie Leprince de Beaumont was een van de eerste auteurs die sprookjes schreef speciaal voor kinderen.

Over de volgende dertig jaar werden er nog een dozijn van deze "magazines" gepubliceerd. Enkel het eerste deel van het vierdelige tijdschrift Magasin des enfants, ou dialogues entre une sage gouvernante et plusieure de ses élèves de grande distinction bevatte het bekende, 27 pagina tellende verhaal: "Belle en het Beest". Dit verhaal werd oorspronkelijk neergeschreven door een tijdgenote, Madamme Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve. Leprince de Beaumont paste het oorspronkelijke verhaal aan, maar werkte het basisthema verder uit. Het succes van deze verkorte versie is de reden waarom we vandaag de dag Leprince de Beaumont zien als de schrijfster van Belle en het Beest. Ze schreef ook nog andere verhalen die gebaseerd waren op traditionele sprookjesthema's, zoals Aurore en Aimée.

Na haar succesvolle carrière in Engeland hertrouwde ze en kreeg ze vele kinderen. Daarna verliet ze Engeland, om de rest van haar leven door te brengen in het Hertogdom Savoye.

Zie de categorie Jeanne-Marie Leprince de Beaumont van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.