Jeanne Bieruma Oosting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jeanne Bieruma Oosting
Zelfportret (1932)
Zelfportret (1932)
Algemene informatie
Volledige naam Adriana Johanna Wilhelmina Bieruma Oosting
Bijnaam Pool
Geboren Leeuwarden, 5 februari 1898
Overleden Almen, 14 juli 1994
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep kunstenares
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Adriana Johanna Wilhelmina (Jeanne) Bieruma Oosting (Leeuwarden, 5 februari 1898Almen, 14 juli 1994) was een Nederlandse aquarellist, beeldhouwer, etser, graficus, lithografe, illustratrice, glasschilder, kunstschilder, tekenares en boekbandontwerpster. Als grafisch kunstenares is zij vooral na de Tweede Wereldoorlog bekend geworden.

Zij volgde een opleiding aan de School voor Kunst en Kunstnijverheid in Haarlem, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de Académie de la Grande Chaumière in Parijs.

Zij maakte onder meer ontwerpen voor boekbanden, boek- of stofomslagen, ontwerpen voor glas-in-lood, exlibrissen, postzegels en vervaardigde kunstwerken met als onderwerp, bomen, interieurs, landschappen, berglandschappen, portretten, zelfportretten, figuurvoorstellingen, stadsgezichten, stillevens, bloemstillevens, vruchtenstillevens, en tuinen.

Zij was Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zij won een bronzen medaille op de Wereldtentoonstelling van 1937 te Parijs; de schildersprijs van Friesland in 1943 en een eerste internationale vredesprijs en de Arti-medaille in 1971.

Zij was lid van Pulchri Studio, Arti et Amicitiae in Amsterdam , en de Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst (VANK) (vanaf april 1927), de Hollandse Aquarellisten Kring, en de Vereeniging tot Bevordering der Grafische Kunsten De Grafische.

In 1970 stelde zij financiële middelen beschikbaar voor de inrichting van de Jeanne Oosting Prijs, die elk jaar twee oeuvreprijzen uitreikt aan kunstschilders die werken in figuratieve stijl. Sinds 1994 wordt deze prijsuitreiking voortgezet door de Jeanne Oosting Stichting.[1]

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]

Bibliografie (selectie)[bewerken]

  • Kuyvenhoven, F. (2010) Index Nederlandse beeldende kunstenaars, kunstnijveraars en fotografen. ISBN 9789072905550