Jeannette Baljeu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jeannette Baljeu
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Jeannette Baljeu
Geboren Den Helder, 7 augustus 1967
Functie lid van Gedeputeerde Staten Zuid-Holland
Sinds 2017
Partij VVD
Titulatuur drs.
Politieke functies
2002 - 2005 lid raad deelgemeente Kralingen-Crooswijk
2005 - 2006 portefeuillehouder deelgemeente Hoek van Holland
2006 - 2009 wethouder verkeer, vervoer en organisatie Rotterdam
2010 - 2014 wethouder haven, verkeer en regionale economie Rotterdam
2014 - 2015 fractievoorzitter gemeenteraad Rotterdam
2017 - heden lid van Gedeputeerde Staten Zuid-Holland Zuid-Holland
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Jeannette Baljeu (Den Helder, 7 augustus 1967) is een Nederlandse politicus van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD).

Jeannette Baljeu is sinds 13 september 2017 lid van het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland. Zij volgde daar Rogier van der Sande op, die benoemd is als dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Baljeu is verantwoordelijk voor de portefeuilles 'Bestuur en transparante overheid', 'Europa en internationaal beleid', 'Financiën, personeel en organisatie' en 'Informatie, automatisering en facilitaire zaken'. Tevens is zij vijfde loco CdK (Commissaris van de Koning).

Daarnaast is Baljeu voorzitter (bestuur) bij Railforum, een kennisnetwerk dat waarde hecht aan het maatschappelijk belang van het railvervoer voor zowel personen als goederen, ten bate van een beter ov en spoor.

Biografie[bewerken]

Jeannette Baljeu is afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met een mastergraad in economie. Ze werkte 15 jaar bij het ministerie van Economische Zaken, onder andere als financieel- en economisch adviseur en beleidsmedewerker maatschappelijk verantwoord ondernemen internationaal.

In 2002 begon Baljeu haar politieke carrière als raadslid in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk. Daarna was ze van 2005-2006 portefeuillehouder welzijn, sport en milieu voor de deelgemeente Hoek van Holland.

Van mei 2006 tot april 2009 was Baljeu wethouder verkeer, vervoer en organisatie in Rotterdam. Op 22 april 2009 maakte zij, samen met de andere VVD-wethouder Mark Harbers, bekend uit het college te stappen. Zij konden zich niet vinden in de koers van het stadsbestuur, dat de omstreden islamoloog Tariq Ramadan als integratieadviseur wilde behouden.

Baljeu werd vervolgens in november 2009 geïnstalleerd als lid van de Rotterdamse gemeenteraad. Ze heeft de raadsperiode tot mei 2010 afgemaakt als fractievoorzitter van de VVD. Van 2007 tot 2009 was ze ook vicevoorzitter van de Partij van Europese Liberalen en Democraten.

Baljeu was van mei 2010 tot mei 2014 wethouder haven, verkeer en regionale economie van Rotterdam. Tevens was zij tweede locoburgemeester en portefeuillehouder verkeer en vervoer in het dagelijks bestuur van Stadsregio Rotterdam.

Van mei 2014 tot 9 juli 2015 was Baljeu fractievoorzitter van VVD Rotterdam. Tijdens haar afscheid van de gemeenteraad ontving zij uit handen van burgemeester Ahmed Aboutaleb de Wolfert van Borselenpenning. Haar bijdragen aan de stad als wethouder, raadslid en deelraadslid waren daar aanleiding voor. In de functie van Vicevoorzitter en Hoofdbestuurslid voor Talentmanagement bekleedde zij deze rol bij het VVD-Hoofdbestuur van juni 2014 tot mei 2017.

Ook was Baljeu van september 2014 tot december 2015 Voorzitter Taskforce 'Beter Benutten Onderwijs en Openbaar Vervoer' in opdracht van de Ministerraad en op voorstel van minister Jet Bussemaker van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Baljeu was van november 2015 tot 1 september 2017 algemeen directeur bij SBRCURnet, kennispartner in de bouw en Grond-, Weg- en Waterbouw. Samen met partners uit de bouw- en GWW-sector ontwikkelt, deelt en implementeert SBRCURnet vakkennis. Dit alles om deze sectoren in de breedte te blijven ontwikkelen. Baljeu heeft in juni 2017 moeten besluiten SBRCURnet op te heffen vanwege het wegvallen van fondsgelden en het uitblijven van concrete vervangende omzet.

Persoonlijk[bewerken]

Baljeu trad 30 augustus 2013 in het huwelijk en woont met haar man Ruud Kruip in het centrum van Rotterdam.

Trivia[bewerken]

Externe link[bewerken]