Jeanny

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jeanny Part 1
Single van:
Falco
Van het album:
Falco 3
Opname 1986
Genre New wave
Pop
Rock
Duur 5:54
Label GIG
Schrijver(s) Rob en Ferdi Bolland, Falco
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jeanny Part 1 is een hitsingle van de Oostenrijkse zanger Falco uitgebracht in 1986.

Het is het vijfde nummer van Falco's album Falco 3. De single werd in vele landen op het Europese vasteland een nummer één hit, waaronder in Duitsland en zijn vaderland Oostenrijk.

In Nederland was de plaat op vrijdag 21 februari 1986 Veronica Alarmschijf op Radio 3 en bereikte hier ook de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 en de Nationale Hitparade.

Trilogie[bewerken | brontekst bewerken]

Falco had besloten dat Jeanny een trilogie moest worden. Hij bracht ook nog een nummer uit onder de naam Coming Home (Jeanny Part II), maar het derde deel is nooit officieel uitgebracht. Na Falco's dood werd het half afgewerkte Part III toch nog uitgebracht onder de titel Where are you now (Jeanny Part III).

Part I: Jeanny[bewerken | brontekst bewerken]

Het nummer is grotendeels een monoloog van een man. Hij spreekt zijn meisje, Jeanny, aan. De songtekst is echter zeer suggestief en werd dan ook op verschillende manieren geïnterpreteerd. Er werd namelijk gezegd dat het nummer ging over de moord op een jong meisje en dat het geïnspireerd zou zijn op een lustmoord door de Oostenrijkse seriemoordenaar Jack Unterweger. Er zijn verschillende elementen in het nummer die daarop zouden kunnen duiden: de aanwezigheid in een bos, waar de mannelijke verteller Jeanny aanspoort om daar weg te gaan, de verwijzing naar het feit dat Jeanny een schoen heeft verloren, het heimelijk achtervolgen van het slachtoffer, het interpreteren van de wensen van het slachtoffer tegen haar woorden in, het feit dat hij zegt dat zij bij elkaar horen nadat hij heeft gehoord dat "zij" dichterbij komen en haar niet mogen vinden ... De toon van de monoloog gaat van sussend tot dwingend, fanatiek en krankzinnig. De suggestie wordt gewekt dat de dader zich seksueel aangetrokken voelde tot het slachtoffer (verwijzing naar haar rode lippen) en dat het slachtoffer uiteindelijk vermoord wordt: als de man haar niet kan hebben, dan kan niemand haar hebben.

Tevens beweerde men dat dit nummer verkrachting en moord verheerlijkt. Bijgevolg werd het nummer door enkele radiozenders van de radio verbannen.

Er komt in de tekst ook een spoken wordpassage voor: een korte newsflash. Dit stuk is ingesproken door een nieuwslezer, die het heeft over het toenemende aantal vermiste personen in de afgelopen maanden. Er wordt ook gesproken over de laatst bekende verdwijning, die van een negentienjarig -naamloos- meisje, dat, op het moment van het nieuwsbericht, reeds veertien dagen vermist is. Volgens het bericht wordt een misdrijf niet uitgesloten. Dit nieuwsbericht kan niet los gehoord worden van de rest van het nummer. De luisteraar vreest het ergste.

Part II: Coming home[bewerken | brontekst bewerken]

In het tweede deel kom de naam Jeanny opnieuw voor: "I would give anything to see Jeanny again". Het nummer begint met flarden die sterk doen denken aan stukken uit het eerste deel. Uit de tekst van deel twee valt op te maken dat de verteller veel aan het jonge meisje denkt. Hij geeft er alles voor om zich aan haar te bewijzen. Binnenkort zal hij haar opzoeken

Part III: Where are you now[bewerken | brontekst bewerken]

Pas in deel drie komt de naam Jeanny naar voren. Ook de nieuwslezer komt weer met een newsflash: de politie gaat ervan uit dat Jeanny nog leeft. Bovendien is de 'tweede schoen' gevonden. Die refereert aan het eerste deel waarin blijkt dat het meisje een schoen verloren is.

Verdere vervolgen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Soms wordt er gesproken over een vierde deel van Jeanny. Het gaat dan om Und Wer Fragt Nach Jeanny' van Peter Orloff. Het nummer concentreert zich rond de vraag wie er vraagt naar wat Jeanny te zeggen heeft, omdat alle aandacht naar de dader uitgaat.
  • Freedom (Die Antwort) van Jeannie is een antwoordlied gemaakt op een dansversie van het eerste deel. Het wordt gezongen door het meisje dat in dat eerste deel ontvoerd wordt. Al blijkt hier geen sprake van ontvoering, maar "slechts" van een beetje lastig vallen.

Videoclips[bewerken | brontekst bewerken]

Part I[bewerken | brontekst bewerken]

De clip toont beelden van het meisje dat, kennelijk, wordt aangesproken door iemand. Daarnaast zijn er beelden van een dancing en politie die op zoek is naar de vermiste. Falco is als 'dader' te zien met het meisje in een tunnel en het riolenstelsel van Wenen. Ook zit hij achter de piano terwijl het slachtoffer roerloos tussen kaarsen ligt. In het begin is er een motel genaamd 'Bates' te zien wat zou kunnen verwijzen naar de film Psycho. De clip eindigt met de dader in een inrichting waarbij het meisje ook aanwezig is.

Part II[bewerken | brontekst bewerken]

In deze clip zien we een groot gebouw, waarschijnlijk een soort gesticht, met vrouwelijke bewakers. Falco loopt vrij rond in een grote ruimte met schijnwerpers op hem. We zien hem ook kijken naar een meisje dat voor hem onbereikbaar is. Het eindigt als hij wakker wordt op een kaal bed in een kleine ruimte. Niet duidelijk is of dat een cel of een zelfverkozen verblijfplaats is.

Part III[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat deel drie na Falco's dood is uitgebracht, is er geen officiële clip gemaakt. Wel worden vaak scènes uit eerdere clips gebruikt om de muziek te vergezellen.

Hitnotering[bewerken | brontekst bewerken]

"Jeanny Part 1" in de Nederlandse Top 40 - binnen 01-03-1986
Week 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Nummer 29 12 5 3 2 1 1 2 4 7 18 22 40 uit
"Jeanny Part 1" in de Nationale Hitparade - binnen: 20-02-1986
Week 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Nummer 37 8 3 1 1 1 1 2 4 7 13 20 33 uit

NPO Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de NPO Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99'00'01'02'03'04'05'06'07'08'09'10'11'12'13'14'15'16'17'18'19'20'21
Jeanny Part 1 10358677094101143141207133188182169165193132153107102131168152 151
  1. Een getal geeft de plaats aan, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.
Voorganger:
The Promise You Made door Cock Robin
Nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40
5 april 1986 - 18 april 1986
2 weken
Opvolger:
Living Doll door Cliff Richard & The Young Ones