Jeddah Tower

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jeddah Tower
برج جدة‎‎
Constructie van de Jeddah Tower - eerste 44 verdiepingen (7 juli 2016)
Constructie van de Jeddah Tower - eerste 44 verdiepingen (7 juli 2016)
Plaats Djedda, Saoedi-Arabië
Opening 2018
Kenmerken
Gebruik Kantoor, hotel, appartementen
Hoogte 1008 m
Verdiepingen 275
Vloeroppervlak 540.000 m²
Kostprijs $ 1,23 miljard [1]
Architect Adrian D. Smith + Gordon Gill Architecture
Eigenaar Kingdom Holding Company
Aannemer Saudi Bin Ladin Group
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Jeddah Tower (Arabisch: برج جدة‎‎) eerder ook Kingdom Tower genoemd (برج المملكة , Burj al Mamlakah) is een toekomstige wolkenkrabber in Djedda (Jeddah), Saoedi-Arabië. De toren zal 1008 meter hoog worden en 167 bewoonbare verdiepingen krijgen. De toren zal rond de 1,23 miljard Amerikaanse dollar gaan kosten. Het is het belangrijkste project van het 20 miljard dollar kostende Kingdom City.[2]

De sturende kracht achter het project is prins Al-Waleed bin Talal al-Saoed. In de wolkenkrabber komen een hotel, flats, kantoorruimte, luxe appartementen en op 610 meter hoogte een cirkelvormig uitkijkplatform met een diameter van 30 meter.

Aanvankelijk zou de toren 1600 meter hoog worden, maar dit heeft men moeten terugschroeven naar 1008 meter nadat er twijfels ontstonden over de bodem. Zelfs indien het gebouw afgewerkt wordt volgens het huidige plan, wordt het met voorsprong het hoogste gebouw ter wereld, voor de 828 meter hoge Burj Khalifa in Dubai.

Het ontwerp is geïnspireerd op de groei van jonge plantjes in de woestijn. Volgens de architect doet het denken aan het ontspruiten van nieuwe bladeren, wat de ontwikkeling rond de toren zou moeten symboliseren. Het driehoekige ontwerp moet ervoor zorgen dat de invloed van wind tot een minimum beperkt wordt.

Tijdens het ontwerp van de toren is ook rekening gehouden met de energiekosten. Die zouden door een ingenieus buitenmuursysteem geminimaliseerd worden.