Jef Depassé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jef Depassé
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Jef Depasse Huisman
Geboren Amsterdam, 9 juni 1943
Overleden Paterswolde, 22 december 2021
Geboorteland Nederland
Beroep(en) beeldhouwer
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
De ZeeuwMeeuw bij het Zeelandstreekje in Drouwermond.
Zonder titel (1972), Groningen.

Jef Depassé, eigenlijk Jef Depasse Huisman, (Amsterdam, 9 juli 1943Paterswolde, 22 december 2021) was een Nederlands beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Jef Depassé werd geboren in Amsterdam als zoon van Cornelis Huisman en Joke Depasse. Hij kwam op vijfjarige leeftijd met zijn moeder en stiefvader Wim van den Hoek in Drenthe terecht.[1] Van den Hoek was beeldhouwer en maakte sieraden met zijn vrouw. Depassé wilde in eerste instantie zelf een andere kant op, volgde een opleiding aan de Hogere Tuinbouwschool in Frederiksoord en werd tuinarchitect. Na een tijdje ging hij beelden maken voor tuinen en ontwikkelde zich als beeldhouwer. Hij volgde geen kunstenaarsopleiding, maar leerde veel in de tweeënhalf jaar die hij als assistent bij beeldhouwer Edu Waskowsky werkte. Hij werkte mee aan het Joods monument van Waskowsky dat in 1977 aan de Hereweg in Groningen werd onthuld.

Depassé maakte beelden in hout, steen, brons en messing. Hij werkte zowel abstract als figuratief. Dieren waren een terugkerend onderwerp in zijn werk. Hij had een atelier in Paterswolde, in de nazomer van 2020 ging hij met pensioen.[2] Een jaar later overleed hij, op 78-jarige leeftijd. Kort voor zijn overlijden schonk hij een van zijn beelden aan Museum De Buitenplaats in Eelde.[3]

Enkele werken[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jef Depassé van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.