Jeff Bezos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jeff Bezos
Bezos in 2018
Persoonlijke informatie
Volledige naam Jeffrey Preston Bezos
Geboren 12 januari 1964
Geboorteplaats Albuquerque
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Functie
Organisatie Amazon
Functies
1994-2021 directeur van Amazon
2000-heden directeur van Blue Origin
Handtekening Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Jeffrey Preston Bezos (Albuquerque, 12 januari 1964) is een Amerikaans ondernemer en investeerder. Hij is een technologische zakenman die een rol heeft gespeeld bij het groeien van de e-commerce als oprichter en CEO van de site Amazon.com. Onder zijn leiding groeide Amazon uit tot het grootste handelsbedrijf op het internet. Hij is afgestudeerd in 1986 aan Princeton-universiteit (Electrical engineering & computer science).

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Bezos werd geboren in Albuquerque als kind van Jacklyn Gise Jorgensen en Theodore “Ted” Jorgensen. Zijn ouders scheidden kort na zijn geboorte. Toen hij vier jaar was trouwde zijn moeder met de Cubaanse balling Miguel "Mike" Bezos. Het gezin verhuisde naar Houston waar Mike Bezos voor oliemaatschappij Exxon ging werken.

Jeff ging naar de River Oaks Elementary School in Houston. Het gezin verhuisde vervolgens naar Miami waar hij zijn opleiding vervolgde aan de Miami Palmetto Senior High School om vervolgens elektrotechniek en informatica te gaan studeren aan de Princeton-universiteit. In 1986 behaalde hij zijn bachelordiploma.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn studie ging hij werken voor het Taiwanese mobieletelefoonbedrijf FITEL, hierna voor Bankers Trust en vervolgens bij DE Shaw & Co. Daar kreeg hij samen met David E. Shaw (geboren 1951) het idee om een elektronische boekwinkel op te zetten. In 1994 richtte hij Amazon.com op en verliet DE Shaw & Co om zijn e-commerce-ideeën verder te ontwikkelen. In 2000 richtte hij het private Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Blue Origin op. Sinds augustus 2013 is hij eigenaar van de krant The Washington Post, die hij voor 250 miljoen dollar kocht.

Op 2 februari 2021 kondigde Bezos aan dat hij in de loop van 2021 zou aftreden als CEO van Amazon en over zou gaan naar de rol van uitvoerend voorzitter. Andy Jassy, het hoofd van de cloud computing-divisie van Amazon, neemt deze rol over per 5 juli 2021. Hij zei dat hij daardoor meer tijd zou hebben voor zijn projecten, waaronder zijn ruimteverkenningsbedrijf Blue Origin, zijn filantropische initiatieven en toezicht houden op The Washington Post.[1][2][3]

Op 20 juli 2021 was Bezos een van de vier passagiers die aan boord van de eerste bemande New Shepard van zijn bedrijf Blue Origin naar de ruimte vloog. Richard Branson troefde hem negen dagen eerder echter af in de strijd wie als eerste in zijn eigen ruimteschip de ruimte zou bereiken.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Bezos leerde zijn zes jaar jongere vrouw, MacKenzie Tuttle, in 1992 kennen toen ze beiden werkten voor investeringsfirma DE Shaw in New York. Binnen een jaar huwden de twee.[4] Dat was voor de oprichting van Amazon. Ze kregen samen drie zoons en adopteerden een meisje uit China. Op 9 januari 2019 maakte hij via Twitter bekend te gaan scheiden. Ze waren getrouwd in gemeenschap van goederen. Kort na het bekend worden van de scheiding, bleek dat Jeff al een paar maanden een affaire had met tv-presentatrice Lauren Sanchez. De tabloid National Enquirer dreigde de affaire te onthullen met foto's en gelekte sms'jes van Bezos aan zijn minnares. Bezos weigerde zich te laten afpersen en kwam dus zelf via Twitter naar buiten met de mededeling van de echtscheiding. Op 5 juli 2019 werd het huwelijk formeel beëindigd. Als onderdeel van de echtscheiding kreeg MacKenzie Tuttle 4% van de aandelen in Amazon.com ter waarde van US$ 38 miljard.[5][6][7]

Vermogen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 werd hij de eerste persoon ter wereld met een vermogen van meer dan US$ 100 miljard.[8][9] Na de scheiding bedroeg het vermogen van Jeff Bezos US$ 115,60 miljard.[10] In augustus 2020 werd Bezos de eerste persoon met een vermogen van meer dan US$ 200 miljard.

Zie de categorie Jeff Bezos van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.