Jeff Bezos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezos in 2018

Jeffrey Preston Bezos (Albuquerque, 12 januari 1964) is een Amerikaanse ondernemer en investeerder. Hij is een technologische zakenman die een rol heeft gespeeld bij het groeien van de e-commerce als maker en CEO van de site Amazon.com. Onder zijn leiding groeide Amazon uit tot het grootste handelsbedrijf op het internet. Hij is afgestudeerd in 1986 in Princeton (Electrical engineering & computer science).

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Bezos is geboren als kind van Jacklyn Gise Jorgensen en Ted Jorgensen. Zijn ouders scheidden kort na zijn geboorte. Toen hij vier jaar was trouwde zijn moeder met Cubaanse balling Miguel "Mike" Bezos. Het gezin verhuisde naar Houston waar Mike Bezos voor oliemaatschappij Exxon ging werken.

Jeff ging naar de River Oaks Elementary School in Houston. Het gezin verhuisde vervolgens naar Miami waar hij zijn opleiding vervolgde aan de Miami Palmetto Senior High School om vervolgens elektrotechniek en informatica te gaan studeren aan de Princeton-universiteit. In 1986 behaalde hij zijn bachelordiploma.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn studie ging hij werken voor het Taiwanese mobiele telefoonbedrijf FITEL, hierna voor Bankers Trust en vervolgens bij DE Shaw & Co. Daar kreeg hij samen met David E. Shaw (geboren 1951) het idee om een elektronisch boek te maken. In 1994 richtte hij Amazon.com op en verliet DE Shaw & Co om zijn e-commerce ideeën verder te ontwikkelen. In 2000 richtte hij private Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Blue Origin op. Sinds augustus 2013 is hij eigenaar van de krant The Washington Post, die hij voor 250 miljoen dollar kocht.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Bezos leerde zijn zes jaar jongere vrouw, MacKenzie Tuttle, in 1992 kennen toen ze beiden werkten voor investeringsfirma D.E. Shaw in New York. Binnen een jaar huwden de twee.[1] Dat was voor de oprichting van Amazon. Ze kregen samen drie zoons en adopteerden een meisje uit China. Op 9 januari 2019 maakte hij via Twitter bekend te gaan scheiden. Ze waren getrouwd in gemeenschap van goederen. Kort na het bekend worden van de scheiding, bleek dat Jeff al een paar maanden een affaire had met tv-presentatrice Lauren Sanchez. Het tabloid National Enquirer dreigde de affaire te onthullen met foto's en gelekte sms'jes van Bezos aan zijn minnares. Bezos weigerde zich te laten afpersen en kwam dus zelf via Twitter naar buiten met de mededeling van de echtscheiding. Op 5 juli 2019 werd het huwelijk formeel beëindigd. Als onderdeel van de echtscheiding kreeg MacKenzie Tuttle 4% van de aandelen in Amazon.com ter waarde van US$ 38 miljard.[2]

In 2018 werd hij de eerste persoon ter wereld met een vermogen van meer dan 100 miljard dollar.[3][4] Na de scheiding bedroeg het vermogen van Jeff Bezos 115,60 miljard Amerikaanse dollar. [5]

Zie de categorie Jeff Bezos van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.