Jeff Bezos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bezos in 2010

Jeff Bezos (Albuquerque, 12 januari 1964) is een Amerikaanse ondernemer en investeerder. Hij is een technologische zakenman die een rol heeft gespeeld bij het groeien van de e-commerce als maker en CEO van de site Amazon.com, waar eerst alleen boeken maar tegenwoordig ook allerlei andere producten verkocht worden. Onder zijn leiding groeide Amazon uit tot de grootste handelaar op het internet. Hij is afgestudeerd in 1986 in Princeton (Electrical engineering & computer science).

Bezos is geboren als kind van Jacklyn Gise Jorgensen en Ted Jorgensen. Zijn ouders scheidden kort na zijn geboorte. Toen hij vier jaar was trouwde zijn moeder met Cubaanse balling Miguel "Mike" Bezos. Het gezin verhuisde naar Houston waar Mike Bezos voor oliemaatschappij Exxon ging werken. Jeff studeerde aan de River Oaks Elementary School in Houston. Het gezin verhuisde vervolgens naar Miami waar hij zijn opleiding vervolgde aan de Miami Palmetto Senior High School om vervolgens elektrotechniek en informatica te gaan studeren aan de Princeton-universiteit. In 1986 behaalde hij zijn bachelordiploma.

Na zijn studie ging hij werken voor het Taiwanese mobiele telefoonbedrijf FITEL, hierna voor Bankers Trust en vervolgens op DE Shaw & Co. Daar kreeg hij samen met David E. Shaw (geboren 1951) het idee om een elektronisch boek te maken. In 1994 richtte hij Amazon.com op en verliet DE Shaw & Co om zijn e-commerce ideeën verder te ontwikkelen. In 2000 richtte hij private Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Blue Origin op. Sinds augustus 2013 is hij eigenaar van de krant The Washington Post, die hij voor 250 miljoen dollar kocht.

Bezos is getrouwd en heeft vier kinderen. Zijn vermogen werd eind december 2017 geschat op rond de 100 miljard dollar. Daarmee is hij de rijkste persoon op aarde.[1]