Jeff Hardy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jeff Hardy
Hardy in 2007
Hardy in 2007
Persoonlijke informatie
Volledige naam Jeffrey Nero Hardy
Geboorteplaats Vlag van Verenigde Staten Cameron (North Carolina)
Geboortedatum 31 augustus 1977
Lengte 1,84 m
Gewicht 102 kg
Carrière
Debuut 1993
Ringnaam Brother Nero
Jeff Hardy
Willow the Whisp
Wolverine
Galaxion
Gladiator
The Iceman
The Rainbow Warrior
Trainer/coach Dory Funk Jr.
Michael Hayes
Discipline Professioneel worstelen

Jeffrey Nero Hardy (Cameron (North Carolina), 31 augustus 1977) is een Amerikaans professioneel worstelaar, die actief is in de World Wrestling Entertainment (WWE) in de brand RAW samen met zijn broer Matt Hardy.

Hij was vooral bekend van de tijd dat hij een tag team vormde met zijn broer Matt Hardy als de Hardy Boyz.

Professioneel worstelcarrière[bewerken]

Vroege carrière[bewerken]

Hardy citeerde dat hij als klein kind door Sting, The Ultimate Warrior en Shawn Michaels inspiraties had om te worstelen. Op zestienjarige leeftijd was Hardy te zien op World Wrestling Federation (WWF) televisie als een jobber. Zijn eerste WWF-match was tegen Razor Ramon op 24 mei 1994. De volgende dag worstelde hij tegen The 1-2-3 Kid en de match was uitgezonden in de Superstars-aflevering van 25 juni 1994. Hardy, samen met zijn broer Matt en vrienden starten hun eigen federatie, de Trampoline Wrestling Federation (TWF) en deden de bewegingen na die ze zagen op de televisie. Later kreeg de federatie verschillende andere namen, tot het uiteindelijk werd geïntegreerd in een kermis in North Carolina. De broers en hun vrienden werkten dan voor andere onafhankelijke bedrijven

Voordat ze in de WWF bereikten, Matt vormde met Thomas Simpson zijn worstelpromotie, de Organization of Modern Extreme Grappling Arts (OMEGA). De promotieversie was meer succesvoller dan dat van de originele TWF en omvatte talenten zoals de gebroeders Hardy, Shannon Moore, Gregory Helms, Joey Matthews, Steve Corino en nog vele anderen. In april 1998 was de promotie gesloten wanneer ze hun contracten met de WWF ondertekenden.

World Wrestling Federation/Entertainment (1998-2003)[bewerken]

Nadat ze in 1998 de WWF-contracten ondertekenden, ze waren getraind door Dory Funk Jr. in zijn Funkin' Dojo met andere bekende worstelaars zoals Kurt Angle, Christian, Test en A-Train. Wanneer de team eindelijk naar de WWF-teleivsie werd gebracht, na maanden van 'jobbing' en live evenementen, vormden ze de acrobatische tag team, de Hardy Boyz.

Op 5 juli 1999 wonnen ze voor het eerst het WWF Tag Team Championship door de Acolytes te verslaan, maar een maand later moesten ze de titels afstaan aan hen. Op No Mercy 1999 wonnen de Hardy's de eerste WWF's tag team ladder match tegen Edge en Christian en door de winst kregen de Hardy's managersdiensten van Terri Runnels.

In 2000, de Hardy Boyz vond met hun real-life vriendin Lita een nieuwe manager. Samen stonden de drie bekend als "Team Xtreme". Doorheen het jaar 2000, ze zetten hun feud (vete) met Edge en Christian verder, versloegen hen op twee mogelijkheden voor het WWF Tag Team Championship.

Hardy kreeg aandacht om zijn risicovolle luchtmanoeuvres in de TLC-matchen in het jaar 2000 en 2001 en maakte naam voor zichzelf als een van de meest roekeloze en onorthodoxe WWF-werkers van zijn tijd. In 2001 ging Hardy aan de slag als 'single' (een-op-een) worstelaar en hield het WWF Intercontinental (door Triple H te verslaan), WWF Light Heavyweight (door Jerry Lynn te verslaan) en WWF Hardcore Championships (door Mike Awesome en Rob Van Dam te verslaan op twee aparte mogelijkheden).

In 2002 begonnen de Hardy Boyz een feud met Brock Lesnar nadat Lesnar Matt een "F-5" had gegeven tegen de stalen toegang, wat er toe leidde dat een boze Jeff wraak wilde nemen op Lesnar. Tijdens Backlash 2002 vocht Jeff tegen Lesnar in zijn eerste uitgezonden match. Lesnar domineerde Hardy en won de match door "TKO". Lesnar en de Hardy's gingen verder met hun feud in de maanden erna, waarbij Lesnar iedere keer won.

Na jaren in de tag team divisie nam Hardy (Jeff) de kans en vocht tegen The Undertaker in een Ladder match voor het Undisputed WWE Championship. Jeff wist niet te winnen maar kreeg wel het respect van the Undertaker. Jeff streed meerdere keren voor singles titels, maar was onsuccesvol. Uiteindelijk braken de Hardy Boyz met elkaar en ging Jeff door met zijn singles ambities en ging zijn broer Matt naar SmackDown! en Jeff bleef op Raw. Hierna leek het alsof hij een heel-wisseling zou krijgen nadat hij verschillende supersterren aanviel.

Hierna was Jeff nog in een aantal andere angles. Hij vormde een team met Shawn Michaels en toen met Trish Stratus nadat hij haar redde van Steven Richards en Victoria. In zijn laatste match voordat hij ontslagen werd, versloeg Jeff The Rock. Jeff werd ontslagen van de WWE op 22 april 2003. De reden voor het ontslag was zijn slechte gedrag, zijn aftakelende performance in de ring, toenemend drugsgebruik en zijn weigering om naar een afkickkliniek te gaan en het feit dat hij constant te laat kwam of helemaal niet op kwam dagen voor shows.

Total Nonstop Action Wrestling (2004-2006)[bewerken]

Hardy bij TNA in 2005

Op 23 juni 2004 debuteerde Hardy in de Total Nonstop Action Wrestling (TNA) tijdens Second Anniversary Show, in een match tegen TNA X Division Champion A.J. Styles voor de titel. Hij debuteerde ook zijn nieuwe entree lied "Modest" en een nieuwe bijnaam, de The Charismatic Enigma. De match eindigde in een no-contest toen Kid Kash en Dallas zich in de match bemoeiden. Hardy keerde terug naar TNA op 21 juli 2004 en kreeg zicht op het NWA World Heavyweight Championship. Op 8 september 2004 daagde Hardy kampioen Jeff Jarrett uit voor de titel maar verloor van hem. In oktober 2004 won hij een toernooi, kreeg zicht op het NWA World Heavyweight Championship op 7 november 2004 op Victory Road, eerste TNA's maandelijkse pay-per-view. Hardy was in een ladder match opnieuw verslagen door Jarrett ten gevolge van verstoring door Kevin Nash en Scott Hall.

Een maand later op 5 december 2004 tijdens Turning Point, versloegen Hardy, Styles en Randy Savage Jarrett, Hall en Nash (collectief bekend als de Kings of Wrestling). Hardy versloeg Hall in een single match tijdens Final Resolution op 16 januari 2005.

Tijdens Against All Odds op 13 februari 2005 verloor Hardy tegen Abyss in een "Full Metal Mayhem" match voor het 'number one contendership' voor het NWA World Heavyweight Championship. Toch versloeg hij Abyss in een Falls Count Anywhere match tijdens Destination X op 13 maart 2005. Hardy raakte toen betrokken in een feud met Raven, waarbij Hardy Raven versloeg in een Steel Cage match tijdens Lockdown op 24 april 2005. Hardy werd daarna op non-actief gesteld door TNA omdat hij niet kwam opdagen bij zijn "Clockwork Orange House of Fun" rematch met Raven tijdens Hard Justice op 15 mei 2005, volgens hem door problemen met zijn reis.

Hardy's schorsing werd opgeheven op 5 augustus 2005 toen Hardy terugkeerde naar TNA tijdens Sacrifice op 14 augustus 2005, waarbij hij Jeff Jarrett aanviel. Hij worstelde zijn eerste TNA-match in vier maanden tijdens Unbreakable 2005 op 11 september 2005, waarbij hij verloor tegen Bobby Roode wegens inmenging van Jarrett.

Tijdens oktober 2005 was Hardy betrokken in een feud met Abyss, Rhino en Sabu. De vier mans feud eindigde in een Monster's Ball match tijdens Bound For Glory op 23 oktober 2005, die werd gewonnen door Rhino. In de loop van de match voerde Jeff een "Swanton Bomb" uit op Abyss vanaf meer dan 5 meter hoogte. Later die avond nam Hardy deel in een tien-mans battle royal voor het 'number-one contendership' voor het NWA World Heavyweight Championship, die ook werd gewonnen door Rhino. Tijdens Genesis op 13 november 2005, verloor Hardy tegen "The Alpha Male" Monty Brown in een nieuwe 'number-one contender match'.

Hardy stond opgesteld om te worstelen in de pre-show van Turning Point op 11 december 2005, maar kwam opnieuw niet opdagen, opnieuw volgens reisproblemen. Hardy werd geschorst als een resultaat hiervan en verscheen niet opnieuw op TNA. In maart, april en mei 2006 verscheen Hardy op verschillende house shows die door TNA georganiseerd werden in samenwerking met Dave Hebner en de United Wrestling Federation.

Terugkeer naar de World Wrestling Entertainment (2006-2009)[bewerken]

Op 4 augustus 2006 maakte de WWE bekend dat Hardy opnieuw had getekend bij het bedrijf. De daaropvolgende weken werden er filmpjes uitgezonden voor zijn terugkeer op Raw-aflevering van 21 augustus 2006. Bij zijn terugkeer versloeg hij WWE Champion Edge door diskwalificatie. Na het falen om het Intercontinental Championship binnen te halen van Johnny Nitro over de volgende weken, inclusief op Unforgiven, Hardy versloeg uiteindelijk Nitro om zijn tweede Intercontinental Championship te winnen tijdens de aflevering van Raw op 2 oktober 2006. Tijdens de Raw-aflevering van 6 november 2006 verloor hij de titel weer aan Nitro, nadat Nitro hem had geslagen met de titelriem. Hardy won hem terug tijdens de Raw-aflevering van 3 november 2006 en werd zo voor de derde keer Intercontinental Champion.

Hardy Boyz, Jeff (links) en Matt (rechts)

Tijdens de aflevering van ECW op 21 november 2006 vormde Jeff opnieuw een team met zijn broer Matt voor het eerst in bijna vijf jaar. Ze gebruikten hun oude binnenkomst filmpje en muziek en versloegen de Full Blooded Italians. Tijdens Survivor Series waren de twee lid van de team D-Generation X (met Shawn Michaels, Triple H en CM Punk). Team DX overwon van team Rated-RKO (Edge, Randy Orton, Gregory Helms, Mike Knox en Johnny Nitro).

In de aflevering van Raw op 2 april 2007, de Hardy's namen deel aan in een 10-team battle royal voor het World Tag Team Championship. Ze wonnen de titels nadat ze Lance Cade en Trevor Murdoch als laatste elimineerden. Ze begonnen dan een feud met Cade en Murdoch en verdedigden op Backlash en opnieuw op Judgment Day met succes hun titels tegen hen. Tijdens de Raw-aflevering van 4 juni 2007 moesten ze de titels afstaan aan Cade en Murdoch.

In augustus 2007 was Hardy een tijdje niet te zien nadat hij een slechte val heeft gemaakt tijdens de match tegen Mr. Kennedy op Raw-aflevering van 23 juli 2007. Op 27 augustus maakte Hardy zijn terugkeer en versloeg Kennedy door diskwalificatie nadat Umaga de match verstoorde. Een week later, op 3 september 2007, behaalde Hardy met succes voor de vierde keer het Intercontinental Championship door Umaga te verslaan voor de titel.

In het najaar van 2007 en begin 2008 werkte Hardy meermaals met Triple H voor verscheidene tag teammatchen. In februari 2008 nam Hardy deel aan het Elimination Chamber match op No Way Out, waar hij overleefde als de laatste twee voordat hij geëlimineerd werd door de eventuele winnaar, Triple H. Tijdens de Raw-aflevering van 3 maart 2008 verscheen Hardy op Chris Jericho's "Highlight Reel" segment als 'special guest', maar dat eindigde in een gevecht. Dit leidde tot een Intercontinental titelmatch op de volgende Raw-aflevering waarbij Hardy de titel moest afstaan aan Jericho. Op 11 maart 2008 werd Hardy voor 60 dagen geschorst nadat hij voor de tweede keer de gezondheidsregels van het bedrijf schond. In de Raw-aflevering van 12 mei 2008 keerde Hardy terug en versloeg Umaga. Dit leidde tot een terugkerende feud tussen de twee en ze ontmoetten elkaar in een Falls Count Anywhere match op One Night Stand, die Hardy won.

Op 23 juni 2008 was Hardy door de Draft verplaatst van Raw naar SmackDown. Tijdens de SmackDown-aflevering van 4 juli 2008 maakte Hardy zijn SmackDown-debuut en versloeg John Morrison. Hardy nam deel aan in het WWE Championship Scramble match op Unforgiven en ook uitdaagde voor het kampioenschap op No Mercy en Cyber Sunday, maar faalde elke keer om te winnen.

Op Armageddon in december 2008, Hardy versloeg de verdedigende kampioen Edge en Triple H in een Triple Threat match om het WWE Championship te bemachtigen, zijn eerste wereldtitel.

Op Royal Rumble in januari 2009, Hardy verloor zijn WWE Championship aan Edge nadat Hardy's broer, Matt, inmengde en Hardy raakte met een stalen stoel. Op Extreme Rules 2009 versloeg Hardy Edge om het World Heavyweight Championship in een ladder match. Meteen na de match, hoewel, CM Punk diende zijn "Money in the Bank"-koffer in en versloeg Hardy om het kampioenschap te winnen. Hardy kreeg een herkansing op The Bash en won de match via diskwalificatie maar CM Punk behield de titel. Op Night of Champions Hardy herwon de titel nadat hij CM Punk versloeg. Op SummerSlam verloor Hardy zijn titel terug aan CM Punk in een Tables, Ladders and Chairs match. Tijdens de SmackDown-aflevering van 28 augustus 2008 versloeg Punk Hardy in een Steel Cage rematch en Hardy was, in een verhaallijn, geforceerd om de WWE te verlaten. Door het inbrengen van een verhaallijn, Hardy verliet de WWE en zo kon hij zich rustig revalideren van zijn blessures.

Terugkeer naar de Total Nonstop Action Wrestling (2010-2017)[bewerken]

Op 4 januari 2010 maakte Hardy zijn terugkeer in de TNA in een Steel Asylum match. Tijdens de Lockdown Pay-Per View was hij lid van het team van Hulk Hogan dat het team van Ric Flair versloeg. De dag na Lockdown verloor Hardy een "no. 1 contenders match" van Rob Van Dam voor het TNA World Heavyweight Championship.

Jeff Hardy's contract bij de TNA is afgelopen, maar toch worstelt hij nu weer voor TNA. In oktober 2012 op Bound for Glory won hij het TNA World Heavyweight Championship door Austin Aries te verslaan. Op Lockdown, op 10 maart 2013, moest Hardy de titel afstaan aan Bully Ray die de Steel Cage match won.

Sinds februari 2014 worstelt Hardy als zijn alter ego Willow, zoals hij in het verleden al eerder deed in verschillende onafhankelijke promoties. Willow debuteerde als lid van team MVP op de Lockdown PPV. Na enkele maanden als Willow geworsteld to hebben keerde de gewone Jeff Hardy terug op 10 July 2014, op verzoek van Kurt Angle, de nieuwe Director of Wrestling Operations. Bij zijn "terugkeer" won Hardy gelijk een battle royal en kreeg hierdoor een match om het TNA Championship tegen Bobby Lashley. Deze match werd gewonnen door Lashley.

Op 24 juli keerde Jeff's broer Matt Hardy terug op Impact Wrestling. De Hardys kwamen weer als tag team bij elkaar en daagden de Tag Team Champions, The Wolves, uit voor een match om de tittel. De Wolves accepteerden, maar de Hardys wisten niet te winnen. Hierna begon een vete tussen de Hardys, de Wolves en Team 3D om wie het beste tag team ooit was.

Op 3 april 2017 keerde Jeff samen met Matt terug bij de WWE tijdens Wrestlemania 33. Hun opkomst was een verrassing. Zij vormden een tagteam in een fatal 4 way ladder match en wonnen de tagteam titles.

In worstelen[bewerken]

 • Finishers
  • Reverse of Fate
  • Spine Line
  • Swanton Bomb
  • Twist of Fate
  • Diving clothesline
 • Signature moves
  • Diving leg drop
  • Double knee facebreaker (2002–2003)
  • Double leg drop
  • Double leg roll-up pin
  • Horizontal baseball slide
  • Leapfrog Leg Drop
  • Leg–feed spinning mule kick
  • Rope aided corner dropkick
  • Sitout inverted suplex slam
  • Sitout jawbreaker
  • Slingshot crossbody
  • Snap reverse powerbomb (2008)
  • Snap reverse (Total Nonstop Action Wrestling (TNA))
  • Springboard moonsault
  • Whisper in the Wind

Prestaties[bewerken]

 • Nattional Championship Wrestling
  • NCW Light Heavyweight Championship (2 keer)
  • NDW Light Heavyweight Championship (1 keer)
 • New Frontier Wrestling Association
  • NFWA Heavyweight Championship (1 keer)
 • North East Wrestling
  • NEW Junior Heavyweight Championship (1 keer)
 • NWA 2000
  • NWA 2000 Tag Team Championship (1 keer met Matt Hardy)
 • Organization of Modern Extreme Grappling Arts
  • OMEGA New Frontiers Championship (1 keer)
  • OMEGA Tag Team Championship (1 keer met Matt Hardy)
 • Universal Wrestling Association
  • UWA World Middleweight Championship (1 keer)
 • Wrestling Observer Newsletter awards
  • Best Flying Wrestler (2000)

Artistieke uitingen[bewerken]

Hardy heeft een grote variatie aan interesses buiten worstelen. Op een bepaald moment heeft Hardy een 7 meter hoog beeld van een "aluminummy" gemaakt van zilverfolie, boven zijn opnamestudio (een gespoten caravan). Op een ander moment heeft hij een kunstmatige vulkaan gemaakt in zijn voortuin, waar hij oversprong met zijn motorcross bike. Hij is ook een kunstenaar en een dichter.

In 2003 vormde Hardy een band Peroxwhy?gen, samen met worstelaar Shannon Moore en leden van de band Burnside 6. De band heeft twee nummers opgenomen. Een was September Day, een liedje dat Jeff heeft geschreven als reactie op 11 september. Geruchten gaan dat Peroxwhy?gen uit elkaar was gegaan in 2004 kort na het opnemen van de song "Modest", die Hardy later gebruikte als zijn entrance muziek in Total Nonstop Action Wrestling. Toch werd er op de officiële Peroxwhy?gen MySpace op 27 april 2006 het volgende bericht gepost in de blog. "Yes we are still together and writing songs. No we are not broken up. JR from the band runs this site." Ondanks dit bericht heeft een beheerder van de "The Matt Hardy Show" website gezegd dat Jeff momenteel aan het werk is aan zijn solocarrière als muziek act en Peroxwhy?gen heeft verlaten.

In mei 2005 vergezelde Jeff zijn broer Matt in een zij project bekend als TheHardyShow.com. Shannon Moore werkt ook mee en thehardyshow.com is een creatieve uitlaat gebruikt door Jeff, Matt en Shannon om hun leven buiten de ring te laten zien. Jeff Hardy's favoriete karakter om te laten zien staat bekend als Itchweeed, een landschapmakende legende van de buitenste regionen van tijd en ruimte, en maakt soms verschijningen in de show.

Hardy verscheen op 7 februari 1999 in een aflevering van That '70s Show, getiteld "That Wrestling Show", samen met zijn broer Matt. Hij verscheen als zichzelf in de aflevering van Fear Factor op 25 februari 2002 samen met 5 andere WWE kampioenen en werd geëlimineerd in de eerste ronde.

Boeken[bewerken]

 • Hardy, Jeff; Hardy, Matt; en Krugman, Michael (2003) The Hardy Boyz: Exist 2 Inspire

Dvd's[bewerken]

 • The Hardy Boyz: Leap of Faith (2001)
 • Enigma: The Best of Jeff Hardy (2005)
 • Pro Wrestling's Ultimate Insiders: Hardy Boys - From the Backyard to the Big Time (2005)
 • Twist of Fate: The Matt and Jeff Hardy Story (2008)
 • Jeff Hardy, My Life My Rules (2009)

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]