Jeffersoniaanse architectuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De rotunda van de Universiteit van Virginia in Jeffersoniaanse stijl

Jeffersoniaanse architectuur (Engels: Jeffersonian architecture) was een Amerikaanse vorm van het neoclassicisme en neopalladianisme, zoals die uitgewerkt werden door de Amerikaanse president en uomo universale Thomas Jefferson. Hij ontwierp zijn eigen woning Monticello en het plantagehuis Poplar Forest, de gebouwen van de Universiteit van Virginia en verschillende andere woningen van vrienden en politieke bondgenoten. De Jeffersoniaanse stijl was erg populair in de periode kort na de Amerikaanse onafhankelijkheid, ongeveer gelijktijdig met de opkomst van de algemenere neoclassicistische architectuur in de Verenigde Staten. In diezelfde periode (1780-1830) was ook de klassieke federale stijl veelvoorkomend in de VS. Na de jaren 1830 werden zowel Jeffersoniaanse als federale architectuur ingeruild voor neo-Grec, neogotiek en italianiserende stijl. Ook nadat de Jeffersoniaanse stijl uit de mode was geraakt, werd ze nog toegepast in protestantse kerken aan de oostkust en op een aantal universiteitscampussen in het zuiden van de VS.

In 1987 werden Monticello en de Universiteit van Virginia erkend als UNESCO Werelderfgoed. Zowel Poplar Forest als het Capitool van Virginia staan momenteel op de tentatieve lijst van sites die de VS graag als Werelderfgoed erkend zou zien, en zouden eenmaal erkend deel uitmaken van dezelfde eenheid als Monticello en de universiteit.

Kenmerken[bewerken]

Een van de typische kenmerken van de bouwstijl is het gebruik van achthoeken. Andrea Palladio gebruikte ze nooit, maar Jefferson maakte er een motief van in zijn architectuur. Zo is de koepel van Monticello achthoekig en is het hoofdgebouw van Poplar Forest een achthoek.

Daarnaast maakte Jefferson veelvuldig gebruik van de Palladiaanse voorkeur voor symmetrische vleugels rond een centraal gedeelte. De hoofdingangen bestaan meestal uit een portico met fronton. Jefferson maakte gebruik van de klassieke bouwordes en moulures, vooral de Toscaanse orde. Andere terugkerende elementen zijn de bel-etages, uitvoerig gebruik van rode baksteen, witgeverfde zuilen en randen, Chinees hekwerk en verborgen trappen, in plaats van grandiose traphallen.

Bouwwerken[bewerken]

Deze lijst is niet volledig.

Ontworpen door Jefferson[bewerken]

Direct beïnvloed door Jefferson[bewerken]

Indirect beïnvloed door Jefferson[bewerken]

Zie ook[bewerken]