Jekerdal (Maastricht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jekerdal
Buurt van Maastricht
Map - NL - Maastricht - Wijk 01 Buitenwijk Zuidwest - Buurt 01 Jekerdal.svg
Kerngegevens
Gemeente Maastricht
Wijk Zuidwest
Coördinaten 50°50'22"NB, 5°40'33"OL
Oppervlakte 31 ha.  
Inwoners
(2017)
1.215[1]
Overig
Postcode(s) 6212
Buurtnummer 09350101
Portaal  Portaalicoon   Maastricht

Jekerdal is een woonwijk in het zuidwesten van de Nederlandse stad Maastricht. Het is tevens een van de 44 officiële buurten binnen de gemeente Maastricht.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De buurt wordt begrensd door het riviertje de Jeker in het westen, Sint Pieter in het zuiden, Villapark in het oosten en Jekerkwartier in het noorden.

In de praktijk worden de namen van de buurten Jekerdal, Sint Pieter en Villapark vaak verward. Deze verwarring is ontstaan toen de gemeente Maastricht een wijkindeling introduceerde waarbij een deel van het Villapark tot het Jekerkwartier ging behoren, het dorp Sint Pieter bij de wijk Villapark werd gevoegd en het natuurgebied Jekerdal grotendeels bij de wijk Sint Pieter werd ingedeeld.[2]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De merendeels vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen in de buurt kwamen meest tot stand in de jaren 1950 en '60. Jekerdal is een typisch voorbeeld van een middenklassewijk uit die periode. Enkele huizen trachten de eenvormigheid te doorbreken: de villa Mergelweg 65 van A. Deussen uit 1926 en de villa's Laan van Brunswijk 75 en Jekerschans 75, beide in 1957 ontworpen door M. Hoen.

Op de hoek van de Sint Hubertuslaan en de Prins Bisschopsingel, op een deel van de tot de Tapijnkazerne behorende sportterreinen in het noordelijk deel van de wijk, verrees in 1975-78 het hoofdbureau van politie van architect Gerard Snelder in pseudo-Maaslandse stijl. Het betonskelet van de gevels is ingevuld met lichtgekleurde bakstenen, waarbij de betonnen balken zichtbaar bleven. In 1996 werd het gebouw langs de Hubertuslaan uitgebreid naar een ontwerp van Buro Hoen in een afwijkende stijl.

In 2004 werd ten westen en ten zuiden van de buurt in het dal van de Jeker het Jekerpark aangelegd, waarvan echter het alleen het kleinere noordelijke deel bij de wijk hoort (het zuidelijk deel hoort bij de wijk Sint Pieter).[2] Het park heeft het uiterlijk van een glooiende, bloemrijke weide met verspreide boomgroepen en een slingerend pad dat naar de Jeker toe en er vanaf buigt. In het park staan een vijftal natuursteenblokken opgesteld, waarin gedichten over de Jeker zijn gegraveerd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]