Jelle Brandt Corstius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jelle Brandt Corstius
Jelle Brandt Corstius na een opname van De Wereld Draait Door
Jelle Brandt Corstius na een opname van De Wereld Draait Door
Achtergrondinformatie
Geboren 9 april 1978
Geboorteplaats Bloemendaal
Land Nederland
Opleiding geschiedenis en journalistiek
Beroep Journalist, publicist, programmamaker
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Jelle Brandt Corstius (Bloemendaal, 9 april 1978[1]) is een Nederlands correspondent, publicist en programmamaker. Hij is de zoon van schrijver Hugo Brandt Corstius en een broer van columniste Aaf Brandt Corstius.

Loopbaan[bewerken]

Brandt Corstius volgde van 1990 tot 1996 het VWO aan het Amsterdams Lyceum en ging daarna voor een jaar naar het Elizabethtown College in Pennsylvania. Van 1997 tot 2003 studeerde hij geschiedenis en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.[1] In Groningen was hij lid van A.S.V. Dizkartes.

Brandt Corstius was van 2002 tot 2005 redacteur voor Barend & Van Dorp. Hij woonde van 2005 tot 2010 in Moskou, waar hij correspondent was voor Trouw, De Standaard en mensenrechtenmagazine Wordt Vervolgd.

In 2009 maakte Brandt Corstius voor de VPRO de televisieserie Van Moskou tot Magadan, waarin hij in Rusland op zoek gaat naar thema's die het leven van de gewone Rus vandaag de dag domineren. In 2010 vervolgde hij zijn reportages in de serie Van Moskou tot Moermansk. Nadat hij in 2012 en 2013 de reportageserie Van Bihar tot Bangalore over India had gemaakt, trok hij in 2014 met een UAZ-busje door de Kaukasus voor de serie De bergen achter Sotsji. In 2015 volgde, naar aanleiding van de Krimcrisis, de serie Grensland over Rusland en zijn buren. In 2016 bracht hij deze reisverhalen op toneel in het stuk Hoe overleef ik de Russische winter? samen met de muzikant Oleg Fateev.

Brandt Corstius presenteerde in 2010 en 2011[2] het programma Zomergasten.

Persoonlijk[bewerken]

Hij woont sinds 2010 in Amsterdam. Brandt Corstius heeft een relatie met de dochter van auteur Theodor Holman, met wie hij één dochter heeft.[3]

Kritiek op Tv-optreden DWDD[bewerken]

Op 24 april 2017 kwam Brandt Corstius in opspraak, nadat hij in een uitzending van De Wereld Draait Door gewijd aan het overlijden van de Limburgse sterrenkundige Chriet Titulaer impliceerde dat Titulaer zich wellicht schaamde voor zijn kenmerkende Limburgs accent en ook een passage uit Titulaers biografie voorlas in een bespottend Limburgs accent.[4] Dit kwam Brandt Corstius op kritiek te staan, onder meer werd hem een gebrek aan respect verweten.[5] Later bood Brand Corstius zijn excuses aan.

Bibliografie[bewerken]

Externe link[bewerken]