Jemdet Nasr

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zittende stier, zwart marmer, gevonden bij Warka (Uruk), Jemdet Nasr-periode, ca. 3000 v.Chr.

Jemdet Nasr is een archeologische vindplaats in het moderne Irak. De naam wordt ook gebruikt voor de vroege bronstijdcultuur van zuidelijk Mesopotamië, de Jemdet Nasr-periode, die tot bloei kwam aan het begin van het 3e millennium v.Chr.

Tijdens de Jemdet Nasr-periode werd het schrift in zuidelijk Mesopotamië na een ontwikkeling van eeuwen volwassen. De vroegste rolzegels komen ook uit deze periode. Deze periode markeert tevens het begin van een stedelijke revolutie, waarbij talrijke kleine nederzettingen in Mesopotamië uitgroeiden tot grote steden.

De locatie van Jemdet Nasr is in eerste instantie in 1926 en 1928 verkend door een team van Britse en Amerikaanse archeologen onder leiding van Stephen Langdon. Opgravingen op de locatie werden in 1988 hervat door Roger J. Matthews en anderen. De onderzoekers ontdekten een groot gebouw met een archief van teksten in proto-spijkerschrift met zegelafdrukken, alsook rolzegels. Het gevonden aardewerk, polychroom geschilderd, is van groot belang voor de bepaling van de laag van de Jemdet Nasr-periode in andere locaties.

De Jemdet Nasr-periode is, naar de mening van de onderzoeker R.J. Matthews, kort geweest, slecht ca. één eeuw, alhoewel in de oudere wetenschappelijke literatuur een langere periode van ca. 3200-2900 v.Chr. aangehouden wordt. De Jemdet Nasr-cultuur volgde de eerdere Urukperiode op en was gelijktijdig met de Ninivecultuur van noordelijk Mesopotamië en de Proto-Elamitische beschaving van westelijke Iran en vertegenwoordigt de laatste stadia voordat de Sumerische Vroege Dynastische Periode in zuidelijk Mesopotamië zijn intrede doet.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]