Jennifer Rene Psaki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jennifer Rene Psaki
Jennifer Rene Psaki
Geboren 1 december 1978
Stamford
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Politieke partij Democratische Partij
Partner Gregory Mecher
Perschef van het Witte Huis
Huidige functie
Aangetreden 20 januari 2021
President Joe Biden
Voorganger Kayleigh McEnany
Communicatiedirecteur van het Witte Huis
Aangetreden 1 april 2015
Einde termijn 20 januari 2017
Voorganger Jennifer Palmieri
Opvolger Sean Spicer
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Jennifer Rene Psaki (Stamford, 1 december 1978) is een Amerikaanse politiek adviseur en journalist. Ze is werkzaam voor de nieuwszender MSNBC. Van 20 januari 2021 tot 13 mei 2022 was ze de perschef van het Witte Huis onder president Joe Biden. Eerder was ze woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en bekleedde ze verschillende senior pers- en communicatiefuncties tijdens het presidentschap van Barack Obama. Ze is ook werkzaam geweest voor CNN.

Jeugd en onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Psaki werd geboren in Stamford, Connecticut, als dochter van James R. Psaki en Eileen Dolan Medvey. Haar vader is een gepensioneerde vastgoedontwikkelaar en haar moeder is psychotherapeut. Ze is van Ierse, Griekse en Poolse afkomst. Ze haalde in 1996 haar diploma aan de Greenwich High School. In 2000 studeerde ze af aan het College of William & Mary met een graad in Engels en sociologie. Ze was lid van de studentenvereniging Chi Omega. Bij William & Mary was Psaki twee jaar lang een competitieve rugslagzwemmer voor het atletische team van de school.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Vroege carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Psaki begon haar carrière in 2001 met de herverkiezingscampagnes van Iowa-democraten Tom Harkin voor de Amerikaanse senaat en Tom Vilsack voor gouverneur. Psaki werd daarna plaatsvervangend perschef voor de presidentiële campagne van John Kerry in 2004. Van 2005 tot 2006 was Psaki communicatiedirecteur van het Amerikaanse lid van het Huis van Afgevaardigden Joseph Crowley en regionaal perschef van het Democratic Congressional Campaign.

Obama-regering[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de presidentiële campagne van 2008 van de Amerikaanse senator Barack Obama trad Psaki op als reizende perschef. Nadat Obama de verkiezingen had gewonnen, volgde Psaki Obama naar het Witte Huis als plaatsvervangend perschef en werd op 19 december 2009 gepromoveerd tot plaatsvervangend communicatiedirecteur. Op 22 september 2011 verliet Psaki deze positie om senior vice president en directeur te worden bij het kantoor van de PR-firma Global Strategy Group in Washington D.C.

In 2012 keerde Psaki terug naar de politieke communicatie als perschef voor de herverkiezingscampagne van president Obama in 2012. Op 11 februari 2013 werd Psaki woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Haar aanwerving voedde de speculatie dat ze de perschef van het Witte Huis, Jay Carney, zou vervangen toen hij het Witte Huis verliet, maar op 30 mei 2014 werd aangekondigd dat Josh Earnest Carney de opvolger werd. In 2015 keerde ze terug naar het Witte Huis als communicatiedirecteur en bleef ze tot het einde van de regering-Obama.

Op 7 februari 2017 begon Psaki te werken als politiek commentator bij CNN.

Biden-Regering[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2020 verliet Psaki CNN en voegde zich bij het overgangsteam van Biden-Harris. Later die maand werd Psaki benoemd tot perschef van het Witte Huis. Ze hield haar eerste persconferentie in de avond van 20 januari 2021, na de inauguratie.[1]

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 trouwde Psaki met Gregory Mecher, een plaatsvervangend financieel directeur bij het Democratic Congressional Campaign Committee. Ze hebben twee kinderen.

Zie de categorie Jen Psaki van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.