Jenny Dalenoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jenny Dalenoord in 1961
Jenny Dalenoord ontvangt de Jacob Marisprijs 1955 uit handen van burgemeester Frans Schokking, destijds burgemeester van Den Haag. In het midden de andere prijswinnaars Willem Hussem en Co Westerik.

Jenny Johanna (Jenny) Dalenoord (Cirebon, 17 juni 1918Soest, 25 oktober 2013) was een Nederlands illustratrice, grafisch ontwerpster en aquarelliste.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Zij werd geboren op Java, waar haar vader gevangenisdirecteur was. Vanwege ziekte van haar moeder vertrok het gezin in 1929 naar Nederland. Na de middelbare school volgde zij een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar zij les kreeg van onder anderen Paul Citroen, Willem Schrofer en Rein Draijer. Nadien gaf zij les aan diezelfde academie.

Zij debuteerde in 1939 in de Nieuwe Rotterdamsche Courant met illustraties bij een vervolgverhaal voor kinderen, De Avonturen van Jammerpoes van Jo Otten. Dalenoord werkte gedurende haar loopbaan mee aan ongeveer 250 kinderboeken. Zij illustreerde werk van onder anderen Annie M.G. Schmidt, Mies Bouhuys, An Rutgers van der Loeff en Miep Diekmann. Bovendien was zij ontwerpster van boekomslagen, postzegels, kalenders, cartoons en illustrator van schoolplaten en de kindertijdschriften Jippo, Kris Kras en Okki.[1]

In 2005 schonk ze haar literaire archief aan het Nederlands Letterkundig Museum in Den Haag. De laatste jaren van haar leven leed ze aan dementie en verscheen ze niet meer in het openbaar. Ze is in besloten kring gecremeerd.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]