Jerónimo Giménez y Bellido

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jerónimo (Geronimo) Giménez y Bellido (ook: Jerónimo Jiménez y Bellido) (Sevilla, 10 oktober, 1854Madrid, 19 februari, 1923) was een Spaans componist en dirigent.

Levensloop[bewerken]

De eerste muziekles kreeg hij van zijn vader. Daarna studeerde hij in Cádiz bij Salvador Viniegra. Op 12-jarige leeftijd werd hij 1e violist in het orkest van het Teatro Principal.

Vijf jaren later was hij dirigent bij uitvoeringen van opera's en zarzuelas. Met een studiebeurs studeerde hij nog aan het Conservatoire national supérieur de musique te Parijs bij Delphin Alard. Hij behaalde 1e prijzen in harmonie en contrapunt. Hij werd uitgenodigd naar Italië, waar hij een grote concertreis door het hele land maakte.

Daarna ging hij na Spanje terug en werd in 1885 dirigent aan het Teatro Apolo en later aan het Teatro de la Zarzuela alsook aan het Teatro Lírico. Naast een groot aantal zarzuela's componeerde hij ook symfonische werken en kamermuziek. Meerdere van deze werken werden opgevoerd in de Unión Musical Espagñola en de Sociedad de Conciertos, die hij ook beide dirigeerde.

In de laatste jaren had hij financiële problemen en was erg ziek. Een beroep aan het Madridse Real Conservatorio Superior de Música de Madrid in het professionale bestuur heeft hij niet aangenomen.

Composities[bewerken]

Werken voor orkest[bewerken]

  • Preludio el "Los Borrachos"

Werken voor harmonieorkest[bewerken]

  • Fantasía de "La tempranica"
  • Indermedio de "Al Baile de Luis Alonso"
  • Indermedio de "La Boda de Luis Alonso"[1]
  • Preludio de "La torre del oro"

Toneelwerken[bewerken]

Kamermuziek[bewerken]

Media[bewerken]