Jeroen Pauw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jeroen Pauw
Jeroen Pauw en Jan Peter Balkenende
Jeroen Pauw en Jan Peter Balkenende
Volledige naam Hendrik Jan Jeroen Pauw
Geboren 15 augustus 1960
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1979 - heden
Bekend van Pauw & Witteman
RTL Nieuws
NOVA
PAUW
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Hendrik Jan Jeroen Pauw (Hilversum, 15 augustus 1960) is een Nederlandse televisiejournalist/-presentator en televisieproducent.

Radio[bewerken]

Pauw was al tijdens de middelbare school werkzaam als leerling-journalist bij AVRO's radiojournaal. Ook werkte hij bij de Evangelische Omroep als radio-omroeper. Vanaf 1979 werkte Pauw ruim tien jaar als freelance-nieuwslezer voor de Radionieuwsdienst van het ANP, en van 1980 tot 1988 als omroeper en programmamaker voor Radio Nederland Wereldomroep.

Van 1984 tot 1986 was hij verslaggever en columnist voor NCRV-radio. In opdracht van de VARA verzorgde hij van 1986 tot 1989 de samenstelling en presentatie van het cultuurprogramma Ophef en Vertier op zondagochtend vanuit De Balie in Amsterdam. In de periode 2000 tot 2006 was Jeroen Pauw vaste presentator van Met het Oog op Morgen en BNN's Storing, een mediaprogramma op radio 1.

Televisie[bewerken]

Jeroen Pauw (1989)

Vanaf oktober 1989, toen de commerciële televisie in Nederland begon, was Jeroen Pauw te zien als journalist/presentator van de dagelijkse nieuwsbulletins voor het RTL Nieuws, samen met Loretta Schrijver. Daarnaast presenteerde hij voor RTL4 het culturele praatprogramma Studio Rembrandt en het programma Een Kwestie Van Kiezen, waarin een prominente hoofdgast verschillende dilemma's kreeg voorgelegd. Pauw werd bekend als een scherpe interviewer en kreeg voor dat programma in 1999 een Gouden Beeld.

Pauw begon in 2000 een televisieproductiebedrijf, TVBV, waarvan hij samen met Peter Adrichem de directie voerde. Als presentator maakte hij begin 2001 een overstap naar de publieke omroep. TVBV maakte programma's voor onder meer BNN, die door Pauw werden gepresenteerd, zoals Storing TV, de satirische real-life serie BNN-Family en de late night talkshow Pauw in Panama.

Eind 2002 werd Pauw, naast zijn BNN-werkzaamheden, presentator van NOVA. Aanvankelijk vormde hij samen met Clairy Polak een duo-presentatie, maar nadat het andere duo Felix Rottenberg en Matthijs van Nieuwkerk na een conflict was vertrokken, presenteerden Pauw en Polak het programma afzonderlijk.

In het seizoen 2005-2006 presenteerde Pauw samen met Paul Witteman wekelijks het praatprogramma Woestijnruiters voor de VARA/NPS.

In 2010 presenteerde hij samen met Beau van Erven Dorens en Linda de Mol de televisieactie Nederland Helpt Haïti, waarbij ±111 miljoen euro werd opgehaald ten behoeve van de hulp aan Haïti dat een week ervoor door een zware aardbeving werd getroffen. Een jaar later keerde Jeroen Pauw terug naar Haïti om te zien wat er met het geld zoal gebeurd was. Deze reportage werd uitgezonden onder de titel Nederland Helpt Haïti – het vervolg. In navolging van deze reportage ging Jeroen Pauw in 2012 naar Japan om te zien hoe dat land een jaar na de aardbeving er aan toe was. Deze reportage was getiteld Jeroen Pauw in Japan.

Pauw & Witteman[bewerken]

Vanaf september 2006 (nadat het populaire soortgelijke RTL4-programma "Barend en van Dorp" was gestopt) tot mei 2014 presenteerde Pauw, samen met Paul Witteman, op Nederland 1 het late-nightprogramma Pauw & Witteman, een praatprogramma van de VARA. Het programma werd in het winterseizoen elke werkdag rechtstreeks uitgezonden op Nederland 1 vanaf 23:00 uur. In het zomerseizoen wordt op hetzelfde tijdstip op dezelfde zender een vergelijkbaar praatprogramma van de EO uitgezonden. In 2014 gebeurde dit ook in de winter.

Bedrijf[bewerken]

Naast zijn werk als presentator heeft Pauw een eigen productiebedrijf waarmee hij programma's voor de publieke omroep maakt waaronder Goedemorgen Nederland, Lijst 0, De Leescoupé, Westermans Nieuwe Wereld en 5 Jaar Later.

Vijf Jaar Later[bewerken]

In 2008 werd de eerste serie van het programma Vijf Jaar Later uitgezonden, waarin Pauw persoonlijke gesprekken voerde over het verleden en de toekomst van spraakmakende Nederlanders, waaronder Theo van Gogh, Frits Barend en Jan Marijnissen. Pauw blikte met zijn gasten terug op interviews die hij vijf jaar eerder met hen opnam. Samen met zijn gasten bekeek hij in hoeverre de voorspellingen, die zij toen deden, waren uitgekomen.

In januari 2012 werd een vierde reeks uitgezonden. Pauw voerde gesprekken met onder andere Alexander Pechtold, Henk Kamp en Jort Kelder.

Prijzen[bewerken]