Jesús Gil y Gil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jesús Gil y Gil (El Burgo de Osma, 11 maart 1933Madrid, 14 mei 2004) was een Spaans politicus, burgemeester van Marbella, zakenman en voorzitter van Atlético Madrid. Gil was oprichter van de G.I.L. (Grupo Independiente Liberal), zijn eigen politieke partij. Hij stond bekend om zijn rechtse standpunten en ideeën.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Ondernemerschap[bewerken | brontekst bewerken]

In 1954 trok een 21-jarige Gil y Gil naar Madrid om economie te studeren. Hij brak de studie na enkele maanden af om als ondernemer aan de slag te gaan in de Spaanse hoofdstad. Hij handelde onder andere in auto's voordat hij besloot zich toe te leggen op constructie van onroerend goed. Gil y Gil liet een complex aanleggen in Los Ángeles de San Rafael van meer dan 1000 hectare groot, maar kreeg in 1969 een grote tegenslag te verwerken wanneer een dak het begeeft van een gebouw waar op dat moment een conventie werd gehouden, waarbij 68 mensen de dood vonden. Gil y Gil zou zelf in de bouwtekening hebben ingegrepen om kosten te besparen[1]. In 1971 werd hij veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf, maar al na een jaar kwam hij vrij door gratie van generaal Francisco Franco.

Na zijn vrijlating was Gil y Gil blut en richtte hij zijn pijlen op Marbella, waar hij zich met de constructie van onroerend goed populair maakte bij de bevolking. Hij wist zijn kapitaal weer gestaag op te bouwen en zou vanaf 1977 vaker in aanraking komen met justitie.

Atlético Madrid[bewerken | brontekst bewerken]

Gil y Gil was van 26 juni 1987 tot en met 28 mei 2003 zestien jaar lang voorzitter van voetbalclub Atlético Madrid. Hij werd voorzitter dankzij zijn goede vriendschap met Vicente Calderón. Onder Gil y Gil won Atlético in 1996 de Primera División en in 1991, 1992 en 1996 de Copa del Rey.

In 2000 echter degradeerde de club voor het eerst in 66 jaar naar de Segunda División A, maar in 2002 keerde de club weer terug op het hoogste niveau.

In de zestien jaar dat Gil y Gil het bij de club voor het zeggen had, moesten 26 trainers vroegtijdig hun koffers pakken omdat hij het niet meer in ze zag zitten. In dezelfde periode werden er 130 spelers aangekocht. Op 70-jarige leeftijd trad hij terug met woorden in de trant van "Ik ben nu 70 jaar. Ik heb in de loop der jaren zoveel kritiek gehad. Dat kan ik mezelf nu niet meer aandoen". In werkelijkheid werd hij door schandalen gedwongen het bijltje erbij neer te leggen. Bij deze schandalen was ook de club zelf betrokken. In wat bekendstaat als "el caso Atlético" (de zaak Atleti) zou Gil y Gil als burgemeester gemeenschapsgeld hebben doorgesluisd van Marbella naar de voetbalclub.[2] De naam van de stad was ook te zien op het shirt van Atlético Madrid gedurende lange tijd. Gil y Gil werd hier ook voor veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden in 2000 en hij mocht gedurende 28 jaar geen publiek ambt uitoefenen.

Toen hij de club verliet, stelde hij zijn vriend Enrique Cerezo aan als nieuwe voorzitter en liet hij de club achter met een schuld van € 270.000.000,-.

Burgemeesterschap[bewerken | brontekst bewerken]

In 1991 begint de politieke carrière van Gil y Gil als hij zijn eigen politieke partij opricht: G.I.L. (Grupo Independiente Liberal: Onafhankelijke Liberale Groep). Gil y Gil is enorm populair bij de jetset, behaalt meteen een monsteroverwinning bij de gemeenteverkiezingen in Marbella en wordt benoemd tot burgemeester. In 1995 en 1999 behaalt zijn partij wederom overwinningen in meerdere steden aan de Costa del Sol, hij wordt dan tevens tot president benoemd van een lokaal stedenverband.

In 2002 legt hij zijn functie neer als burgemeester van Marbella. In 2003 wint zijn partij wederom de lokale verkiezingen. De voorman is dan Julián Muñoz, een persoon die niet veel later ook met justitie in aanraking komt en het burgemeesterschap moet afstaan[3].

Controverses[bewerken | brontekst bewerken]

Gil y Gil is in zijn leven voor meer dan 80 juridische kwesties aangeklaagd. Hij is veroordeeld tot gevangenisstraffen in 1971, 2000 en 2002. In het laatste geval werd hem verweten tijdens zijn burgemeesterschap van Marbella 26 miljoen euro te hebben achtergehouden. Met een afkoopsom van 700.000 euro kocht hij zichzelf echter weer vrij na een week.

Dat hij een discutabel karakter heeft wordt duidelijk gedurende zijn carrière als voorzitter van Atlético Madrid. Rondom de wedstrijden tegen Ajax in de kwartfinale van de Champions League van het seizoen 1996/97 maakt hij racistische opmerkingen over de zwarte spelers van de Amsterdamse club door te zeggen: "het lijkt hier de Kongo wel, de zwartjes groeien als paddenstoelen uit de grond" en "hebben ze hier een oliebollenmachine die zwartjes maakt?".[4] Een ander bekend beeld zijn de opnames van de Spaanse televisiezender Antena 3 van 1995 wanneer hij een ordinaire scheldpartij heeft met bestuurslid Fidalgo van SD Compostela en een rechtse hoek verkoopt aan voorzitter Caneda van dezelfde voetbalclub[5].

Het overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Op 8 mei 2004 kreeg Gil y Gil een beroerte en moest daardoor tot aan zijn dood op 14 mei kunstmatig beademd worden. Hij had al langere tijd last van een hoge bloeddruk en hartproblemen, waardoor hij sinds 2003 aangewezen was op een pacemaker. Gil y Gil overleed op 71-jarige leeftijd en kreeg een herdenking in het stadion van Atlético, Estadio Vicente Calderón. Zo'n 20.000 fans betoonden de oud-voorzitter de laatste eer[6]. Zijn zoon Miguel Angel werd na de dood van zijn vader technisch directeur bij de club.

Vanaf het seizoen 2005/06 spelen Atlético Madrid en Real Madrid elk jaar om de Memorial Gil y Gil in eerbetoon aan deze voorzitter.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]