JetBlue-vlucht 292

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De noodlanding van JetBlue-vlucht 292

JetBlue-vlucht 292 vertrok op 21 september 2005 vanaf Bob Hope Airport te Burbank in de Amerikaanse staat Californië naar John F. Kennedy International Airport te New York City.

De Airbus A320 van JetBlue Airways met 139 passagiers en 6 bemanningsleden aan boord, kreeg kort na het vertrek te maken met een kapot voorste landingsgestel. Daarna werd het vliegtuig omgeleid naar eerst Long Beach Airport, en daarna naar Los Angeles International Airport.

Voordat het vliegtuig een noodlanding zou maken, werd er geprobeerd om zo veel mogelijk van de brandstof aan boord te verbruiken door het vliegen van wachtpatronen (Eng: holding patterns). Omdat de piloot tijdens de landing de neus van het vliegtuig zo lang mogelijk omhoog probeerde te houden, kon het vliegtuig genoeg vaart minderen om daarna slechts met vonken rond het voorste landingsgestel tot stilstand te komen.

De vliegtuigen van JetBlue Airways beschikken over live in-flight entertainment verstrekt door DirecTV. Alhoewel dit systeem een paar minuten voor de landing werd uitgezet, had dit de eerste noodlanding in de geschiedenis kunnen zijn waar de passagiers zelf de beelden van de uiteindelijke noodlanding hadden kunnen zien.