Jetsun Pema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Dit artikel gaat over de koningin van Bhutan. Voor de Tibetaanse politicus/actrice/activist, zie Jetsün Pema
Jetsun Pema Wangchuck
4 juni 1990 – heden
Dragon Queen of Bhutan (cropped).jpg
Koningin van Bhutan
Periode 13 oktober 2011 – heden
Vader Dhondup Gyaltshen
Moeder Sonam Chuki
Dynastie Wangchukdynastie

Jetsun Pema Wangchuck (Thimphu, 4 juni 1990) is sinds 13 oktober 2011 de huidige koningin van Bhutan, als vrouw van koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuk.

Biografie[bewerken]

Jonge jaren[bewerken]

Jetsun Pema werd geboren in het ziekenhuis van Thimphu als dochter van Dhondup Gyaltshen (een piloot in de burgerluchtvaart) en Sonam Chuki (de peetdochter van prins Namgyel Wangchuck, een halfbroer van Jigme Dorji Wangchuk). Jetsun was de tweede van in totaal 5 kinderen van dit koppel. Ze heeft nog een oudere zus, Yeatso Lhamo, twee jongere broers, Thinlay Norbu en Jigme Namgyal, en een jongere zus, Serchen Doma.

Jetsun volgde onderwijs aan de Sunshine School (1995–96), Changangkha Lower Secondary School (1997–98), het St. Joseph’s Conven in Kalimpong, en de Lawrence School in Sanawar. Haar hogere school-opleiding volgde ze aan het Regent's College in Londen, waar ze Internationale betrekkingen studeerde met psychologie en kunstgeschiedenis als bijvakken.[1]

Huwelijk[bewerken]

Op 20 mei 2011 maakte koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuk zijn aanstaande huwelijk met Jetsun bekend.[2] Het huwelijk werd voltrokken op 13 oktober 2011 in de Punakha Dzong. Na de ceremonie volgden formele bezoeken aan verschillende gebieden in Bhutan.

Privéleven[bewerken]

Jetsun heeft interesse in schone kunsten en basketbal.[3] Ze is aanhanger van het Vajrayana. Naast Dzongkha, de officiële taal in Bhutan, spreekt ze vloeiend Engels en Hindi. Op 5 februari 2016 beviel ze van een zoon, kroonprins Jigme Namgyel Wangchuck.