Jetty Mathurin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jetty Mathurin
Jetty Mathurin (ongedateerde foto)
Algemene informatie
Volledige naam Harriette Marie Mathurin
Geboren 30 juni 1951
Geboorteplaats Paramaribo
Land Vlag van Nederland Suriname
Vlag van Nederland Nederland
Werk
Pseudoniem Jetty Terborg
Jaren actief 1985-heden
Beroep actrice, presentatrice, columniste, logopediste, cabaretière
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Suriname

Jetty Mathurin (Paramaribo, 30 juni 1951) is een Nederlandse cabaretière, presentatrice, actrice, columniste en logopediste van Surinaamse afkomst. Een van haar bekendste personages is Taante, een personage waarmee ze sinds 1985 op de planken staat.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Mathurin is van huis uit onderwijzeres en logopediste. Ze had een eigen praktijk en werkte op scholen. Eind jaren 80 maakte ze een carrièreswitch naar de theater- en televisiewereld.

Mathurin treedt sinds 1989 op als cabaretière en was te zien in ruim tien soloprogramma's waaronder HM Regeert (2006). In 2007 was haar zevende soloprogramma met de toepasselijke titel 7 te zien. In 2010 en 2011 speelde zij haar jubileum tournee, Jetty Jubileert met liefde en overvloed. Daarna was nog te zien ConsulTaante en in 2015 stond zij in de theaters met de solocabaretvoorstelling #LOL. In 2017 volgde De overdracht, haar elfde cabaretprogramma. Naast haar eigen theaterprogramma's speelde ze in 1989 Iris in de gelijknamige monoloog van Thea Doelwijt. Verder was ze te zien in theaterprogramma's als Faja, De Koningin van Paramaribo (van Clark Accord), Beperkt Houdbaar van MC theater, Thuis en De Vagina Monologen.

Op televisie begon ze als presentatrice van het VPRO kinderprogramma Wie, wat, waar, hoelaat. Grote bekendheid kreeg ze door haar rol als Smorrie in de televisieserie Vrouwenvleugel, winnaar van de Gouden Televizier-Ring 1994. Ook was de actrice een van de vaste spelers in de comedy's Oppassen!!! en Bradaz. Verder had ze rollen in o.a Baantjer, Costa, Blauw Blauw, Otje en Boks. In 2016 speelt ze de moeder van Tara in de serie Centraal Medisch Centrum.

Op het witte doek is ze o.a te zien geweest in de succesvolle film Madame Jeanette, in Ochtendzwemmers en in de bekroonde korte film You II. Mathurin is ook een veelgevraagde stemactrice en spreekt regelmatig commercials, animatiefilms en bedrijfsfilms in, waaronder de Disneyfilm Cars en de animatieserie De Grote Hummimummi Karaoke Show!. Eind 2017 was er een kerstspecial van deze laatste serie te zien op televisie en in de bioscoop.

Het bedrijfsleven en overheidsinstellingen huren Jetty Mathurin vaak in als presentatrice of voor een 'optreden op maat'.

Ze werkt al jaren samen met dochter Glynis Terborg die onder andere teksten voor haar schrijft en haar management doet. Haar andere dochter Nicole Terborg is bekend als presentator voor radio en televisie en als podcastmaker.

In theaterseizoen 2011–2012 speelde Jetty mee in de musical Daddy Cool met hits van Boney M. In theaterseizoen 2018-2019 was Mathurin te zien als opoe in de musical 't Schaep.

Columniste was ze o.a bij Radio Rijnmond, Formule 1 (NPS) en het blad Contrast. Ook schreef ze columns voor het tijdschrift Colorfull.

Jetty Mathurin heeft vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid de Stichting Jetty Mathurin en de Stichting Taante Bemoeit opgericht. Door middel van deze stichtingen zet zij zich in voor diverse goede doelen in Nederland en Suriname.

Mathurin woont in Amsterdam. In 2017 werd aan haar de Frans Banninck Cocqpenning van de gemeente Amsterdam toegekend. De cabaretière ontving de penning niet alleen omdat zij als eerste zwarte vrouwelijke cabaretier het theaterlandschap ingrijpend veranderd heeft, maar met name vanwege haar jarenlange betrokkenheid bij sociaal maatschappelijke projecten in Suriname en Nederland. Ze realiseerde bijvoorbeeld een ambulance-project en ondersteunde een bejaardenkliniek in Suriname. Ze helpt alleenstaande moeders in de schuldhulpverlening en treedt regelmatig belangeloos op om allerlei sociale projecten te ondersteunen. Daarnaast betekent zij veel voor de kwaliteit van de zorgverlening in Nederland door in zorgcentra speciale voorstellingen te verzorgen. In het najaar van 2018 was Mathurin te zien als het personage Greet in de bioscoopfilm First Kiss.

In 2020 nam zij deel aan de 'BN-ers special' van First Dates. Zij speelde Elly in De Familie Claus 2 in 2021. In de telefilm Herman vermoordt mensen uit 2021 speelt zij medebewoonster Gerda. In 2022 was ze te zien als buurvrouw Betsy in de RTL 4-soap Goede tijden, slechte tijden.

Jetty Mathurin kreeg in 2018 de Gouden Vioolspeld na de Dokter Sophie Redmond Lezing.[1]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]