Jeugdherberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo Hostelling International
Vancouver Central Hostel, Vancouver, Canada
Jeugdherberg Leer in het Duitse Oost-Friesland
1rightarrow blue.svg Dit artikel gaat over de klassieke jeugdherbergen die anno 2017 onderdeel zijn van Hostelling International. Daarnaast bestaan overal ter wereld ook particuliere Hostels

Een jeugdherberg of hostel is oorspronkelijk een goedkope overnachtingsgelegenheid voor jongeren op vakantie. In principe accepteren alle accommodaties nu gasten van alle leeftijden, zowel individueel als in groepsverband. Ook gezinnen met kinderen zijn bijna altijd welkom, maar incidenteel kan voor kinderen een leeftijds-ondergrens gehanteerd worden.[1] Jeugdherbergen worden vaak bezocht door rugzaktoeristen (oftewel backpackers).

Hostelling International[bewerken]

Jeugdherbergen zijn wereldwijd via landelijke instellingen aangesloten bij de koepel Hostelling International (voorheen International Youth Hostel Federation), een organisatie zonder winstoogmerk met meer dan 4.000 herbergen in zo'n tachtig landen.[2] In Nederland bevinden zich 22 jeugdherbergen van Stayokay. In België kent men de Vlaamse JeugdHerbergen (VJH, Vlaanderen) en Les Auberges de Jeunesse (LAJ, Wallonië).

De missie van Hostelling International is het promoten van educatie van alle jonge mensen van alle landen. Hierbij zegt de organisatie zich in het bijzonder te richten op jonge mensen die "beperkte middelen" hebben. Dit wordt geprobeerd door iedereen te motiveren tot grotere kennis, liefde en zorg voor het platteland en tot waardering van culturele waarden van steden.[3]

Geschiedenis[bewerken]

De eerste jeugdherberg werd in 1912 door Richard Schirrmann, de bedenker van deze overnachtingsmogelijkheid, geopend in kasteel Burg Altena in Altena (Noordrijn-Westfalen, Duitsland). De oude kamers zijn tegenwoordig te bezichtigen; de herberg bevindt zich nu op een andere locatie op het terrein.

De opbloei van de jeugdherbergen was nauw verbonden met de opkomende trekkersbeweging, met inspiratie vanuit de Duitse Wandervogel.

Nederland en Vlaanderen[bewerken]

In Nederland werd in 1929 de Nederlandse Jeugdherbergcentrale (NJHC) opgericht. De oudste (1933) nog bestaande jeugdherberg van Nederland bevindt zich in Rhijnauwen in de gemeente Bunnik bij Utrecht. Traditioneel kon de prijs van het verblijf in een jeugdherberg laag zijn omdat de gebruikers zelf de huishoudelijke werkzaamheden verrichtten. Tegenwoordig komt dit niet meer voor.

Ook anderszins zijn veel jeugdherbergen gemoderniseerd en wat betreft naamgeving worden ook deze voorzieningen tegenwoordig vaak hostel genoemd. Ook de naam van de Nederlandse organisatie veranderde: sinds 2003 heet de NJHC Stayokay.[4]

De eerste jeugdherberg in Vlaanderen opende op 30 en 31 mei 1936 in Zoersel. De accommodatie bestaat nog steeds en is ook nog bijzonder omdat het de enige VJH-locatie is die (al ongeveer 40 jaar) geheel wordt gerund door vrijwilligers.[5][6]

Verblijf[bewerken]

Hostels verzorgen accommodatie voor individuele personen, gezinnen en groepen. In een jeugdherberg kan een bed (meestal een stapelbed) gehuurd worden in een meer-persoons kamer voor gemiddeld één tot drie nachten. De kamers hebben tegenwoordig vaak eigen sanitair. Vaak zijn er ook privékamers aanwezig.

Veel herbergen verzorgen ook maaltijden, en/of hebben een gemeenschappelijke keuken waarin men zelf kan koken.

Een aantal jeugdherbergen staat ook langer verblijf toe, afhankelijk van het seizoen en de beschikbare ruimte.

Externe links[bewerken]