Jeugdherberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een jeugdherberg of hostel is oorspronkelijk een goedkope overnachtingsgelegenheid voor jongeren op vakantie. Leeftijdsgrenzen worden tegenwoordig zelden meer gehanteerd, alle jeugdherbergen accepteren nu gasten van alle leeftijden, zowel individueel als in groepsverband. Ook zijn de meeste hostels zeer geschikt voor gezinnen met kinderen.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste jeugdherberg werd in 1912 door Richard Schirrmann, de bedenker van deze overnachtingsmogelijkheid, geopend in kasteel Burg Altena in Altena (Westfalen) (Duitsland). De oude kamers zijn tegenwoordig te bezichtigen; de herberg bevindt zich nu op een andere locatie op het terrein.

De opbloei van de jeugdherbergen was nauw verbonden met de opkomende trekkersbeweging, met inspiratie vanuit de Duitse Wandervogel.

In Nederland werd in 1929 de Nederlandse Jeugdherbergcentrale (NJHC) opgericht. De oudste (1933) nog bestaande jeugdherberg van Nederland bevindt zich in Rhijnauwen in de gemeente Bunnik bij Utrecht. Traditioneel kon de prijs van het verblijf in een jeugdherberg laag zijn omdat de gebruikers zelf de huishoudelijke werkzaamheden verrichtten. Tegenwoordig komt dit niet meer voor. Omdat de naam jeugdherberg bij veel mensen nog dergelijke associaties oproept, wordt tegenwoordig door een aantal organisaties de term hostel gebruikt.

In bepaalde delen van de wereld worden mensen die gebruikmaken van een jeugdherberg rugzaktoeristen of backpackers genoemd, vooral in Australië en Nieuw-Zeeland.

Verblijven in een jeugdherberg[bewerken]

Slaapzaaltje in een jeugdherberg

Jeugdherbergen of hostels verzorgen accommodatie voor individuele personen, gezinnen en groepen. In een jeugdherberg huurt men een bed (meestal een stapelbed) in een meer-persoons kamer voor gemiddeld één tot drie nachten. De kamers hebben tegenwoordig vaak eigen sanitair. Vaak zijn er ook privékamers aanwezig. Veel herbergen verzorgen ook maaltijden, en/of hebben een gemeenschappelijke keuken waarin men zelf kan koken.

Een aantal jeugdherbergen staat ook langer verblijf toe, afhankelijk van het seizoen en de beschikbare ruimte.

Verenigingen[bewerken]

De grootste internationale keten van jeugdherbergen is Hostelling International (HI), een organisatie zonder winstoogmerk met meer dan 4.000 herbergen in zo'n tachtig landen. HI heette vroeger International Youth Hostel Federation (IYHF). In Nederland bevinden zich 22 jeugdherbergen van Stayokay (tot 2003: Nederlandse Jeugdherberg Centrale, NJHC). In België kent men de Vlaamse JeugdHerbergen (VJH, Vlaanderen) en Les Auberges de Jeunesse (LAJ, Wallonië).

Externe links[bewerken]