Hofplein Rotterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jeugdtheater Hofplein)
Hofpleintheater
Het gebouw aan de Pieter de Hoochweg

Hofplein Rotterdam, tot 2010 Jeugdtheater Hofplein, is een Rotterdamse theaterinstelling voor kinderen, jongeren en volwassenen. Het werd in 1985 als Jeugdtheater Hofplein opgericht door acteur, schrijver, regisseur en artistiek leider Louis Lemaire.

Jeugdtheaterschool[bewerken | brontekst bewerken]

De Rotterdamse jeugdtheaterschool telt in 2008 ruim 4000 leerlingen in de leeftijd van 6 tot 26 jaar. De leerlingen krijgen les in spel, dans en zang. De school is gevestigd aan de Pieter de Hoochweg. Hier zijn onder andere drie kleine theaterzalen. Behalve lessen in de vrije tijd is er theaterhavo/vwo, mbo-theaterschool en theatermavo. Er is ook een lesaanbod op scholen in Rotterdam en daarbuiten, waaronder een brede school in Capelle aan den IJssel.

Hofpleintheater[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de Benthemstraat bevindt een door de theaterschool gebruikte zaal met 500 plaatsen: het Hofpleintheater. Dit theater maakt deel uit van het Technicon-complex. De entree is gesierd met een door Karel Appel vervaardigd raam van gekleurd glas in beton. In dit theater worden door de school jaarlijks drie producties opgevoerd. Producties uit het verleden zijn onder andere De club van lelijke kinderen, De snoepwinkel van Zevensloten en De winterkoningin.

Theatergezelschap[bewerken | brontekst bewerken]

Het theatergezelschap maakt per seizoen tien tot twaalf producties. In een productie spelen vaak een of meer professionele acteurs mee, maar de hoofdrollen worden altijd door leerlingen gespeeld. De producties zijn vaak gebaseerd op een klassiek jeugdboek, een opera of een moderne versie van een bekend sprookje. Acteurs die ooit bij Hofplein Rotterdam begonnen zijn onder andere Lucien van Geffen, Noortje Herlaar, Gaite Jansen, Guido Spek, Anne-Marie Jung, Joey van der Velden, Dorian Bindels en Jeroen Spitzenberger.

Jubileum[bewerken | brontekst bewerken]

Hofplein Rotterdam heeft in november 2010 haar 25-jarig jubileum gevierd met een 25 uur durende marathonvoorstelling. Meer dan vierduizend spelers van zes tot 26 jaar hebben aan deze theaterproductie meegedaan. Tijdens de jubileummarathon speelden, dansten en zongen leerlingen 25 uur. Ieder uur bracht een nieuwe spelerscast een deel of compilatie van een voorstelling. Behalve de wisseling van 'voorstelling', wisselden ook de bezoekers in de zaal.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]