Jeugdtheaterschool Utrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
02-12-2019

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Jeugdtheaterschool Utrecht (voorheen Xapp jeugdtheaterschool) is een Utrechtse theaterschool voor amateurkunst die zijn oorsprong kent in het jaar 2000. De school verzorgt lessen in verschillende wijken van de stad voor kinderen en jongeren tussen de 8 en de 21 jaar.


Geschiedenis[bewerken]

De jeugdtheaterschool ontstond in 2000 onder de naam Pollux media theaterclub en later Toi theaterclub in het oosten van het land. [1]Onder deze namen werden aanvankelijk korte cursussen en workshops aangeboden. Het einde van het jaar kende ook een productie welke binnenhuis geschreven werd. In het jaar 2003 werd de theaterclub als educatief onderdeel opgenomen binnen Xapp Kindercasting. In deze tijd werden workshops frequenter aangeboden, kwamen er langere cursussen (momenteel bekend als jaarcursussen) en ontstond ook de binnenschoolse tak van het bedrijf. Onder dat laatst genoemde werden workshops en cursussen aangeboden aan middelbaar en basisonderwijs.[2] Tevens beperkte deze activiteiten zich niet langer tot het oosten van het land. In 2006 streek de jeugdtheaterschool met maandelijkse workshops neer in Utrecht. In deze tijd kwam er wederom een naamsverandering. Theaterclub zou vanaf dat moment Xapp jeugdtheaterschool heten. Door de groei van zowel Xapp als de jeugdtheaterschool verloor het lesaanbod zijn toegankelijke karakter. Veelal hoopte men dat de school een kweekvijver voor het castingbureau zou zijn en dat de school een garantie zou kunnen vormen op werk binnen filmen en televisie. Het doel van de school is echter altijd geweest om kinderen en jongeren kennis te laten maken met hun talent en hen dat talent verder te laten ontwikkelen. Met dat in het achterhoofd kreeg de school in 2010 zijn huidige naam. Hiermee splitste het bedrijf zich in naam ook af van de ontstane Zwolse tak. Vanaf 2017 werd een nieuwe huisstijl ontwikkeld en een nieuw logo gevoerd.

logo Jeugdtheaterschool Utrecht
logo Jeugdtheaterschool Utrecht

Locaties[bewerken]

Jeugdtheaterschool Utrecht opereert niet vanuit één vaste locatie. In verschillende wijken worden ruimtes gehuurd om de cursussen te geven. Met name in de categorie 8 t/m 12 jaar probeert de school meerdere locaties van lessen te voorzien. Voor jongeren tussen de 12 en de 21 jaar zijn de lessen meer gecentraliseerd binnen de wijk tuinwijk en stadsschouwburg Utrecht. Opleidingsklassen worden teven enkel binnen de schouwburg aangeboden. Momenteel heeft de school daarnaast een zaal binnen het cultuurpand aan het Domplein. Dit vormt een ruimte ter ontmoeting, lessen, samenwerking en productie ontwikkeling.

Foto tijdens een repetitie van Jeugdtheaterschool Utrecht
Foto tijdens een repetitie van Jeugdtheaterschool Utrecht

Werkwijze[bewerken]

Hoewel de school stukken produceert vormen die binnen de jaarcursus slechts een kapstok voor talentontwikkeling. Geleerde vaardigheden kunnen toegepast worden binnen de productie. Het is de context voor talent, het middel voor ontwikkeling en niet het doel. Jaarcursussen beslaan ongeveer een schooljaar en richten zich op veiligheid, samenspel en spelplezier. Binnen de opleidingsklassen is er meer ruimte voor speltechniek, repertoire en verdieping van de eigen creativiteit. De school heeft als missie handvatten te bieden waarmee leerlingen zelfstandig verder kunnen groeien. Een veilige omgeving die vaardigheden mee kan geven die ook buiten de school van belang blijven.

Producties[bewerken]

De school werkt samen met een aantal vaste schrijvers welke speciaal voor de groepen stukken ontwikkelen. Per theaterseizoen is er voor iedere leeftijdsgroep een eigen productie. Het gaat hierbij om nieuwe producties als ook om herschreven producties uit de archieven van het bedrijf. De producties streven er naar geen overduidelijke hoofd en bijrollen te hebben. Dit is één van de redenen dat er meestal geen bestaande stukken worden ingekocht. Een aantal producties uit de geschiedenis van de school zijn:

 • De legende van Merval
 • Goudkoorts in Silver city
 • Verjaardag van de koning
 • Mag ik nog wat strafwerk
 • De getikte tijd
 • Annie Capone
 • Ik kom van ergens anders
 • (Is er nog)ruimte in de ruimte
 • Naast de waarheid
 • Het Parijse Parfum Project
 • Ruis
 • Greyhound
 • Aafke
 • Wortels
 • Verf
 • Een leven in potjes
 • Doek
 • Shakespeare six ways
 • Wakkeren
 • Vallende sterren
 • Oma in de oorlog
 • De man die dacht dat hij thuiskwam

Xapp[bewerken]

Xapp is als overkoepelend orgaan van de Jeugdtheaterschool Utrecht en vertakkingen daar van. Xapp zelf richt zich op uitvoerende kunsten en jeugd in de breedste zin van het woord. Het organiseert workshops door het gehele land. Cast kinderen voor film, televisie en modellenwerk. Maakt podium- & beeldproducties en is de organisator van de jaarlijkse Xapp Zomerkampen (Cinekamp, Muziektheaterkamp, Musicalkamp en Zangkamp). Ook richt Xapp zich op kunst- en cultuuronderwijs en ondersteunt het in die vorm verschillende scholen.